mainImage

Ingezonden brief over De Bogaard

28 juli 2021, 08:10 uur
Lokaal

Annemieke de Vos-Sleebe stuurde een ingezonden brief over De Bogaard.

In 2020 werd bekend gemaakt dat het Bogaardplein opgeknapt zou worden. Hierover kreeg iedereen een brief van de gemeente.  Ik ging ervan uit dat de gemeente en de ontwerper rekening zouden houden de toegankelijkheid tot het winkelcentrum te waarborgen voor mensen met een beperking. Een echt mooi winkelcentrum is pas geslaagd zodra deze voor iedereen mooi en toegankelijk is.

Ook voor iemand zoals ik, een slechtziende Rijswijkse bewoner zonder toegang tot een geleidehond.

Toen de verbouwing halverwege was, merkte ik dat er geen verschil te voelen is tussen het voetpad en het fietspad. Persoonlijk vind ik het niet zo prettig dat een fietspad vlak langs het voetpad loopt zonder een duidelijke afscheiding. Voordat het plein opgeknapt werd lagen deze 2 paden gescheiden van elkaar. Dit levert veel potentiële onveilige situaties op.

Nadat ik dit probleem opmerkte heb ik gelijk bij de gemeente aan de bel getrokken.

Hier stelde ik de vraag of er een duidelijke afscheiding gemaakt kan worden bijvoorbeeld door er een gidslijn te plaatsen aan de andere kant van het voetpad, zodat er duidelijk onderscheid is tussen de verschillende verkeersstromingen. Hiermee wordt ook het risico beperkt dat een slechtziend iemand per ongelijk op het fietspad beland.

Contactpersoon binnen de gemeente Rijswijk kwam nog met een voorstel voor een ribbel(tegel)pad. Deze oplossing is mijn inziens het meest geschikt aangezien dit ook de standaard is om wegen toegankelijk te maken voor blinden en slechtziende. Een paar dagen na dit voorstel ,kreeg ik een mail van haar dat de gemeente daar niet aan gaat beginnen. M.a.w. er word niks ondernomen, terwijl de bouw nog in volle gang is. Ook zijn er geen andere alternatieven aangeboden om de toegang tot de Boogaard te verbeteren

Ik heb tijdens de bouw een behoorlijke tijd nog houvast aan de hekken gehad, die ik als geïmproviseerde gidslijn gebruikte. Dit was haalbaar tot vorige week toen  er een gedeelte van de hekken weg gehaald zijn en ik ineens naast het stadhuis stond.

Een paar dagen later ben ik met een begeleider over het voetpad gelopen om te kijken hoe ik voortaan moet lopen, aangezien ik wel zelfstandig heen en terug moet kunnen voor primaire levensbehoeftes zoals boodschappen.

Door de kronkels in het pad is het lastig om het voetpad te volgen. Meerdere keren kwam ik op het fietspad terecht. Als ik probeer het pad te volgen aan de kant van het stadhuis, kom ik veel problemen tegen.

Vanaf de Churchilllaan is het voetpad nog enigszins te vinden. Vanaf de bogaard is het onmogelijk om een praktische route te vinden. Nergens zijn duidelijke herkenningspunten. Resulterend in bijna valpartijen op de verschillende grasheuvels of een verkeerde draai met als gevolg een wandeling over het fietspad. In een situatie als deze is het voor mij, en mogelijke andere lotgenoten, niet mogelijk om met een gerust hart de boodschappen te doen.

Ik heb dit geprobeerd aan te kaarten bij de gemeente zelf, hier kreeg ik helaas nul op mijn rekest. Via deze weg hoop ik samen met (lokale) media duidelijk te maken hoe cruciaal dit soort aanpassingen zijn voor de zelfredzaamheid van, een deel van, de Rijswijkse bevolking. Wilt u mij hiermee helpen om aandacht te creëren voor dit probleem zodat de Rijswijkse gemeente ook in gaat zien dat het op deze manier niet kan. Zelf een blinde ziet dat dit anders moet.

Zelf heb ik ook zitten denken aan een petitie. Mocht u ook denken dat dit een goede stap is. Dan kan ik deze opzetten.

Alvast bedankt voor uw tijd en hopelijk uw hulp. Hopelijk tot ziens in een veilige Boogaard voor iedereen!