Oranje wint ook duel in Estland

9 September 2019, 22:42 uur
ANP

Ryan Babel heeft het Nederlands elftal op koers gehouden op weg naar het EK van volgend jaar zomer in twaalf landen. Hij had met de eerste twee doelpunten een groot aandeel in een uitzege op Estland: 0-4

De 32-jarige Babel debuteerde veertien jaar geleden in Oranje en raakte tussen 2011 en 2017 helemaal uit beeld bij de bondscoaches. Onder bondscoach Ronald Koeman is hij weer helemaal opgebloeid als international. De Amsterdammer speelde vrijdag een uitstekende tweede helft tegen Duitsland en brak met de 0-1 en 0-2 het verzet van het povere Estland.

Drie dagen na een ijzersterke tweede helft tegen Duitsland was Ronald Koeman benieuwd of zijn elftal ook tegen een ploeg van het kaliber Estland scherp voor de dag kon komen. De bondscoach zag zijn ploeg sterk starten. Estland kwam nauwelijks van de eigen helft en keek al na zeventien minuten tegen een achterstand aan. Babel vierde zijn zestigste interland met de openingstreffer, zijn negende in het shirt van Oranje.

Koeman had zijn basisploeg van het duel met de Duitsers op drie posities gewijzigd. Davy Pröpper en Donyell Malen werden beloond voor hun sterke invalbeurten. Zij vervingen Marten de Roon en Quincy Promes. Denzel Dumfries, niet bijster op dreef in Hamburg, moest plaatsmaken voor Joël Veltman.

Op bezoek in het knusse Lilleküla-stadion bleek dat Oranje de laatste anderhalf jaar weer respect heeft afgedwongen. De nog puntloze thuisploeg verdedigde bij balverlies met tien veldspelers rond het eigen strafschopgebied. En de fans van Estland gingen al uit hun bol als de bal even op de helft van Nederland rolde. Ook inworpen werd gevierd als doelpunten.

Oranje was veel in balbezit in Tallinn, heel veel zelfs. Dat leidde na de snelle openingstreffer niet tot heel veel uitgespeelde kansen. Doelman Sergei Lepmets kreeg nog een hand tegen een kopbal van Georginio Wijnaldum en dook ook afstandsschoten van Babel en Memphis Depay uit zijn doel. Hij was in de 47e minuut kansloos op een inzet van Babel: 0-2. Daarna vierde Memphis Depay zijn vijftigste interland nog met de 0-3 en bepaalde Georginio Wijnaldum de eindstand.

Met dank aan de zege houdt Oranje een grote kans op de twee bovenste plaatsen van de poule en heeft het zelf in de hand of het groepswinnaar wordt. Dat vergroot de kans op een gunstige loting voor het EK.