Lokomotief overtuigend naar de finale

12 May 2019, 13:16 uur

Lokomotief heeft zich net als vorig jaar geplaatst voor de finale van de promotie divisie. In een afgeladen van Zweedenzaal heeft de Rijswijkse basketbalploeg op indrukwekkende wijze CobraNova aan de kant gezet. Na vorig week al met 10 punten verschil te hebben gewonnen was de thuisploeg nu met 107-78 te sterk voor de Voorburgse ploeg.

CobraNova opent sterk en pakt, vooral dankzij 6 punten van Joey Schelvis, een 2-10 voorsprong na 2 minuten. Dan schroeft Lokomotief het tempo omhoog en neemt het dankzij een 17-2 run de leiding weer over in de wedstrijd: 18-12. Bij de thuisploeg zijn vooral Lennart Overdevest en Kevin Joukes productief in deze fase. Als Willem van der Togt binnen de lijnen komt schiet hij direct een driepunter raak. Hoessein Addow antwoord met een driepunter, maar in de eerst volgende aanval is het Luke Essenstam die ook een driepunter raakschiet. Na 7 minuten is de stand 23-15. Er lijkt geen rem te staan op Lokomotief in deze fase, vooral Willem van der Togt blijft maar driepunters raakschieten. Als Ivo de Vreede wordt vrijgespeeld weet hij daar wel raad mee, met een keiharde dunk brengt hij de kolkende van Zweedenzaal in extase. Eindstand eerste kwart 33-18.

De eerste score in het tweede kwart is wederom een driepunter van Willem van der Togt, zijn 4de van de wedstrijd. Het lukt Cobranova maar niet om grip te krijgen op de kleine guard die niet veel later ook zijn vijfde driepuntpoging door het netje ziet gaan: 41-20. Een driepunter van Joey Schelvis wordt direct beantwoord met een driepunter van Laurens Yperlaan: 46-25. Lokomotief blijft in een enorm hoog tempo spelen en speelt daarmee keer op keer de verdediging van CobraNova stuk. Na 6 minuten in het tweede kwart is de stand 58-33. In de laatste minuten voor de rust hapert de Rijswijkse scoringsmachine ineens en kan CobraNova gelijk opspelen met de thuisploeg. Ruststand 64-38.

Het derde kwart begint met twee verre driepunters van Rogillio Sewrattan en een score van C-Roy Nimako. De bezoekers putten hoop uit deze 0-8 run en Lokomotief neemt direct een time-out. Het is duidelijk dat de thuisploeg een stuk minder scherp is dan in de eerste helft. CobraNova vecht voor een goed resultaat en wint veel reboundduels in deze fase. Lokomotief probeert met man en macht de juiste focus weer terug te krijgen maar slaagt daar in vrijwel het gehele derde kwart niet in. In de laatste minuut van het kwart is het wederom Willem van der Togt die met twee driepunters zijn ploeg weer op een ruime voorsprong schiet: 82-63.

In het laatste kwart blijft CobraNova knokken voor wat het waard is. De ploeg heeft wel door dat een finale plaats er niet meer in zit, maar wil het seizoen positief afsluiten. Bij een 85-73 stand lijkt Lokomotief het juiste ritme weer gevonden te hebben, via een aantal scores van Rens Butter loopt de ploeg uit naar 94-73. Het publiek wordt weer vermaakt met een aantal prachtige aanvallen waarvan vaak Luke Essenstam het eindstation is. Als Kevin Joukes het honderdste punt op het bord zet krijgt hij de fanatieke aanhang van de thuisploeg op de banken. Eindstand 107-78

Volgende week gaat Lokomotief net als vorig jaar in Zwolle strijden om het amateur kampioenschap van Nederland, tegenstander is dan wederom Grasshoppers uit Katwijk. Aanvang 16:00 uur

Scores: Willem van der Togt 31, Luke Essenstam 23, Rens Butter 13, Kevin Joukes 13, Jan Driessen 10, Lennart Overdevest 5, Martijn van Noordenne 4, Laurens Yperlaan 4, Lars Jansen 2, Ivo de Vreede 2