Lokomotief kampioen van de promotiedivisie

19 May 2019, 12:29 uur

Voor de tweede keer op rij is Lokomotief kampioen geworden van de promotie. De ploeg uit Rijswijk mag zich daarmee wederom amateurkampioen van Nederland noemen. Gesteund door heel veel supporters speelde Rijswijkers een goede wedstrijd en weet het Grasshoppers met 81-70 te verslaan. Bij het voorstellen van de spelers liet het Loko legioen direct van zich spreken. In een oorverdovend kabaal moest de speaker alles uit de kast halen om zich verstaanbaar te maken.

Lokomotief opent sterk met een driepunter van Jan Driessen en een score van Rens Butter: 5-0. Grasshoppers komt daarna op voorsprong: 5-6 en vrijwel het gehele eerste kwart houden beide ploegen elkaar in evenwicht. Grasshoppers scoort vooral uit aanvallende rebounds en weet daarmee het fysieke voordeel goed uit te buiten. Bij Lokomotief komen veel scores uit goed uitgespeelde aanvallen die vaak worden afgerond met een driepunter. Vooral Laurens Yperlaan laat zich gelden en schiet in het eindsignaal van het eerste kwart zijn tweede driepunter raak. Eindstand eerste kwart: 22-17.

Ook in het tweede kwart is Lokomotief de betere ploeg. Het verschil in speelstijlen lijkt in deze wedstrijd in het voordeel van de Rijswijkse ploeg uit te pakken. Verdedigend heeft Lokomotief zijn zaken goed op orde, Michael Madanly die in het slot van de competitie was aangetrokken, wordt goed uit de wedstrijd verdedigd en kan daardoor zijn stempel niet drukken op deze wedstrijd. Na scores van Kevin Joukes en Lennart Overdevest (driepunter) loopt Lokomotief verder uit naar 36-26. Grashoppers komt terug tot 36-30, maar een driepunter van Willem van der Togt zorgt ervoor dat Lokomotief weer op een voorsprong van 9 punten komt. In de laatste aanval van de eerste helft is het aanvoerder Lars Jansen die met een driepunter de ruststand bepaald op 42-30.

Na de rust probeert Grasshoppers een tandje bij te schakelen, maar weet Lokomotief goed stand te houden. De Rijswijkse ploeg loopt zelfs verder uit naar 46-33. De in grote getallen meegereisde supporters laten zich onophoudelijk horen en schreeuwen hun ploeg naar een hoger niveau. Scores van Rens Butter en Luke Essenstam zorgen voor de grootste voorsprong in de wedstrijd: 50-36. Dan kan Michael Madanly toch een aantal keren scoren en komt Grasshoppers terug tot 60-51. Als de goed spelende Sjord Besseling twee driepunters achterelkaar raakt schiet is de voorsprong van Lokomotief plotseling vrijwel verdwenen: 60-57. Bij Grasshoppers is het geloof in een goede afloop nu weer helemaal terug en Lokomotief moet met een antwoord komen. Dat antwoord komt van Rens Butter die met een driepunter en een score uit een drive zijn ploeg weer op een 65-57 voorsprong brengt. Na een driepunter van Lennart Overdevest gaan de supporters van Lokomotief helemaal los en is de voorsprong weer terug op 11 punten: 68-57. Grasshoppers gaat meer en meer forceren en weet toch weer terug te komen tot 70-62. Wederom een driepunter van Lennart Overdevest lijkt de wedstrijd definitief te beslissen in het voordeel van Lokomotief, 73-62 met minder dan twee minuten te spelen. Vanaf de vrije worplijn schieten Lars Jansen en Luke Essenstam de overwinning binnen waarna een waar volksfeest ontstaat. Eindstand 81-70. Op het veld in de kleedkamer wordt een mooi feestje gevierd. Helaas zijn niet alle spelers van Grasshoppers zo sportief om de spelers van Lokomotief te feliciteren, misschien moet dat maar als een groot compliment voor de Rijswijkse formatie worden beschouwd. Op de terugreis wordt de McDonald’s in Zwolle door de sponsor van Lokomotief leeggekocht en gaan de festiviteiten in de bus en in de kantine van Lokomotief nog lang door.

Daarmee komt een einde aan een prachtig seizoen waar Lokomotief met mooi en goed teambasketball heeft laten zien de beste amateurploeg van Nederland te zijn. Ook de club Lokomotief heeft zich van zijn beste kant laten zien. De steun die de ploeg tijdens de play-offs van het publiek heeft gekregen was hartverwarmend en uniek.

Scores: Rens Butter 17, Willem van der Togt 14, Lars Jansen 13, Lennart Overdevest 12, Laurens Yperlaan 9, Jan Driessen 7, Luke Essenstam 6, Kevin Joukes 3