Rijswijks Dagblad | KNVB: onderzoek inmenging criminaliteit

KNVB: onderzoek inmenging criminaliteit

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Voetbalbond KNVB wil nader onderzoek naar criminele inmenging in de sportwereld en een campagne om bestuurders van verenigingen en gemeentes te helpen criminelen te weren bij sportverenigingen. De KNVB laat dat maandag weten in reactie op een onderzoek in opdracht van de Taskforce Brabant-Zeeland. Daaruit komt naar voren dat criminelen zich willen inmengen in het voetbal.

Van de twaalf verenigingen die wilden meewerken, denken er vijf te maken hebben met 'criminele inmenging', aldus de NOS, die sprak met hoogleraar criminologie Toine Spapens, die bij het onderzoek betrokken is. "Meestal gaat het om foute sponsors'', vertelt hij bij de omroep. "Verenigingen die het financieel moeilijk hebben, worden benaderd door mensen met een dubieuze achtergrond of door regelrechte criminelen, die geld in de club willen steken."

"Criminelen ondermijnen de sport en daarmee de maatschappelijke kracht van sport. De sportwereld kan dit niet alleen oplossen", stelt de bond, die minister Bruno Bruins van Sport vraagt om een bewustwordingscampagne.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad