Gemeente Rijswijk helpt Vredenburch

30 April 2019, 12:00 uur
Sport
mainImage

Het College van Rijswijk heeft naar aanleiding van vragen van RijswijksBelang over de financiële situatie van voetbalclub Vredenburch antwoorden gegeven.

Hieronder in het kort de antwoorden van het College:   

De gemeente Rijswijk heeft Vredenburch bij het leggen van contact met de gemeente Den Haag voor het vlottrekken van de problematiek van het niet kunnen incasseren van contributie via de Ooievaarspassen. Verder is voorgesteld is om op diverse zaken te bezuinigen. De club Vredenburch had tot voor kort een betalingsachterstand van 83.000 euro.  De achterstand heeft betrekking op de maanden januari tot en met juni 2018 waarvan slechts een deel verlopen betalingstermijnen betrof. Het betreft de huur van de accommodatie, de huur van de sportvelden en de voorschotbedragen energie van de accommodatie.

Er is gevraagd waarom de club niet betaalde. Men gaf aan wel te kunnen betalen, maar dat er op korte termijn cashflow problemen waren, die men zelf kon verhelpen, waarna betaling alsnog zou geschieden. De vereniging is gesommeerd te betalen. De betalingsregeling kwam direct ter sprake tijdens het eerste gesprek op het stadhuis.

Vanaf oktober is herhaaldelijk geprobeerd om een overleg te plannen met de vereniging. Het plannen van een overleg lukte echter pas in januari 2019. Vervolgens zijn er op 25 januari, 18 februari en 15 maart 2019 gesprekken gevoerd met de voorzitter en penningmeester van de vereniging.

De vereniging heeft de gemeente inzage verleend in de financiële boekhouding en de bestuurlijke besluitvorming en de ALV van 1 april 2019 is door een ambtenaar bijgewoond. En de vereniging is gesommeerd een deugdelijke meerjarenbegroting te overleggen, waaruit blijkt dat men aan zijn betalingsverplichtingen aan de gemeente kan voldoen. Het voorstel is gedaan om de achterstand binnen een tijdsbestek van ruim twee jaar geheel te zijn ingelopen. Van heden tot 1 juli 2021. KRSV Vredenburch heeft een voorstel voor een betalingsregeling gedaan. Wij zijn met dit voorstel akkoord gegaan. De betalingsregeling wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst waarbij ook duidelijk de consequenties van het niet nakomen worden opgenomen.

Primair zijn verenigingen zelf verantwoordelijk voor de exploitatie van hun gebouwen. De verenigingen kunnen zelf het initiatief nemen om van gas los te gaan en/of zonnepanelen te plaatsen. De mogelijkheden hiertoe zijn echter wel onderwerp in de gesprekken die, als vervolg op het behoefteonderzoek en brede sportbijeenkomst van 31 januari 2019, op dit moment worden gevoerd met de verenigingen in het kader van de ontwikkeling van sportaccommodaties in Rijswijk.