11 August 2019, 22:49 uur
Orange Pictures
Michiel Kramet denkt er na afloop het zijne van,

door Koen Jans

ADO Den Haag mocht zondagavond, zeker dankzij een heerlijk openingsdoelpunt van Tomas Necid, lange tijd hopen op een goed resultaat in de uitwedstrijd tegen PSV. Toch leverde de Strijd, Passie en Haagse bluf in het Philips Stadion geen punt(en) op. Omdat PSV op slag van rust, snel na rust en kort voor het einde wist te scoren, werd het 3-1.

Fons Groenendijk kende de nodige personele problemen in Eindhoven. Naast Dion Malone, John Goossens, Nasser El Khayati en Donny Gorter waren Lex Immers en Milan van Ewijk namelijk niet inzetbaar. Dat opende voor Robin Polley de deur naar een debuut in de Eredivisie. De rechtsachter speelde meteen de hele wedstrijd mee en zag ook nog twee mededebutanten.

Het lijstje met afwezigen maakte de opgave nog lastiger voor ADO Den Haag, maar toch kenden de geel-groenen een prima start in Eindhoven. Hoewel Donyell Malen in het eerste half uur twee kansen kreeg namens PSV, dat ook het meeste balbezit had, kreeg ook Necid twee goede mogelijkheden namens de bezoekers uit Den Haag.

Necid stuitte eerst nog met een fraaie en harde volley op de vuisten van PSV-goalie Jeroen Zoet, maar na 33 minuten spelen was het wel raak. Met een nóg fraaier schot vond de Tsjech prachtig de kruising. Een heugelijk moment voor de formatie van Groenendijk uit Den Haag en de meegereisde fans, maar toch viel vlak voor rust nog de 1-1. Dat gebeurde op zéér knullige wijze, aangezien een zacht schot van Bruma via het lichaam van Danny Bakker in het net belandde.

ADO Den Haag mocht blijven hopen een mooi resultaat, maar kreeg na rust al snel een nieuwe tegenvaller te verwerken. Malen was zeer bedrijvig, kreeg meerdere kansen en wist daar één van te benutten. Op aangeven van Michal Sadílek wist de spits in de 52ste minuut Zwinkels te passeren.

Lang in de race

Na de 2-1 van Malen bleef ADO Den Haag strijden voor elke meter. Hoewel PSV diverse mogelijkheden kreeg – onder meer via Steven Bergwijn, Cody Gakpo en Denzel Dumfries (afgekeurde goal) – bleef de Haagse ploeg lang in de race voor een punt.

Met twee extra debutanten (Bilal Ould-Chikh en Lorenzo van Kleef) én Michiel Kramer binnen de lijnen ging Groenendijk in de slotfase ‘alles of niets spelen’. Maar in plaats van een waar slotoffensief leverde dat vooral kansen voor PSV op. En ook nog een doelpunt, omdat invaller Gakpo in blessuretijd op miraculeuze wijze de 3-1 aantekende, na een redding van Zwinkels op een inzet van Malen.

Ondanks de nederlaag mag ADO Den Haag wel trots zijn op wat het heeft laten zien in Eindhoven. Het spel geeft vertrouwen voor het thuisduel met Sparta van komende zaterdag (18.30 uur). Na de ontmoeting met de Rotterdammers wachten wedstrijden tegen RKC Waalwijk (uit) en VVV-Venlo (thuis).

Opstelling ADO Den Haag: Zwinkels; Polley, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Pinas, Falkenburg (74. Van Kleef), Bakker (80. Kramer); Goppel (62. Ould-Chikh), Necid, Hooi.