Drukte voor schoorsteenvegers; meer mensen willen hout stoken

12 August 2022, 09:07 uur
Landelijk
mainImage
VRPress

Schoorsteenvegers kampen deze zomer met extreme drukte doordat mensen van plan zijn meer hout te gaan stoken. Daarmee hopen zij hun gaskosten omlaag te krijgen, schrijft De Telegraaf. "Wat we soms in een woning aantreffen is schrijnend."

De nood is hoog bij veel Nederlanders. De energierekening loopt verder en verder op en een steeds grotere groep vreest de winter. De vraag naar open haarden en houtkachels groeit zelfs in juli en augustus hard. In de zomerhitte gaan de schoorsteenvegers nu het dak op. „We inspecteren dagelijks oude rookkanalen die weer gebruikt gaan worden."

De Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) spreekt van een enorme opleving van de houtkachel en het onderhoud ervan. "Onze 150 leden zijn drukker dan ooit, sommigen moeten een klantenstop instellen", laat Johan Schouten namens de branche-organisatie weten. "In het stookseizoen is er eigenlijk altijd wel veel werk, maar nu krijgen we ook midden in de zomer dagelijks telefoontjes van mensen die op zoek zijn naar een schoorsteenveger die ze niet in hun eigen omgeving kunnen vinden. Steeds meer Nederlanders gaan over tot de aanschaf van een houtkachel. Hoewel de prijs van hout ook door het dak gaat, weegt het voor de meesten op dit moment op tegen de extreem hoge gasprijs."


Door: ANP