Vaten methanol en wapens gevonden bij handhavingsactie Schilderswijk

9 December 2023, 12:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Donderdag is een grote handhavingsactie gehouden in de Schilderswijk. Bij controles in het verkeer, in woningen en horecagelegenheden zijn tijdens de actie meerdere misstanden aan het licht gekomen.

Bij een grote verkeerscontrole werden drie aanhoudingen verricht, waarvan een voor het rijden onder invloed van drugs, een bestuurder reed met een vervalst rijbewijs en een ander met een ingevorderd rijbewijs. Twee bestuurders hadden een slagwapen (een stalen buis en een houten stok) onder de chauffeursstoel liggen. Deze zijn in beslag genomen.

Bij de controles bleek ook een voertuig rond te rijden met twee grote blauwe vaten met mogelijk gevaarlijke stoffen die niet goed vaststonden. Na nader onderzoek door de brandweer bleek het om methanol te gaan. Methanol is een chemische stof en giftig bij inname. Het wordt vaak gebruikt om synthetische drugs te maken, maar het wordt ook gebruikt bij de productie van kunststof. De vaten zijn in beslag genomen en er wordt verder onderzoek naar gedaan. De bestuurder kreeg 500 euro boete omdat er geen etiketten op de vaten aanwezig waren. In een ander voertuig zijn 57 vapes aangetroffen zonder Nederlands etiket en dus niet goedgekeurd, de bestuurder heeft afstand gedaan en direct een boete van 160 euro betaald.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Belastingschulden

Drie voertuigen met buitenlands kenteken hebben een bekeuring gekregen voor het niet aanpassen van hun kenteken. Een van de bestuurders met buitenlands kenteken had nog een belastingschuld openstaan van ongeveer 20.000 euro. Er is beslag gelegd op zijn bankrekening. Ook voor een andere bestuurder koelde de avond snel af. Hij had een openstaande schuld van zo’n 2,5 ton. De rijksbelasting heeft in totaal voor ruim 400.000 euro aan openstaande schuld geconstateerd en hiervan is bijna 18.000 direct geïnd. De gemeentelijke belasting heeft voor 15.525 euro beslag gelegd op voertuigen.

Twintig woningen werden bezocht door de Haagse Pandbrigade en bij twaalf woningen kon het team naar binnen. In een woning werden illegaal in Europa verblijvende Brazilianen aangetroffen. De vreemdelingenpolitie gaat deze zaak verder onderzoeken. In de bezochte woningen waren achttien personen niet woonachtig in de woning waar ze wel ingeschreven staan. In zeven woningen was de huur te hoog. Huurders betaalden 2.000 euro voor 77 vierkante meter. Ook werden meerdere studenten gehuisvest in veel te kleine woningen. In één woning waar maximaal twee mensen mochten wonen, verbleven vier studenten die ieder 500 euro per maand huur betalen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Goksoftware

Tijdens de handhavingscatie werden vijftien horecaondernemingen bezocht. Bij tien ondernemingen was iets niet in orde, waaronder de afwezigheid van een leidinggevende. Bij negen ondernemingen werd er binnen gerookt en was er geen sprake van een afgesloten rookruimte. Eenmaal is een rapportage opgemaakt voor het in gebruik hebben van een gokkast zonder vergunning en eenmaal is een laptop met goksoftware in beslag genomen.

Ongeveer vijftig scooters werden op de rollerbank geplaatst om de snelheid te controleren. Acht scooters hadden een te hoge snelheid. Het scanteam heeft 5653 auto’s gescand en 106 eigenaren van voertuigen zullen nog een naheffing ontvangen, omdat zij geen parkeergeld hadden betaald. Er werden ook 92 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Het bikersteam schreef zes boetes uit voor het overtreden van het blow-, alcohol- en bedelverbod.