Noodopvang 100 statushouders in Fletcher Stadshotel Den Haag

30 May 2023, 19:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Fletcher

De gemeente Den Haag gaat honderd statushouders tijdelijk opvangen in het Fletcher Stadshotel Den Haag aan de Laan van Meerdervoort. Het gaat om noodopvang tot en met 31 december 2023.

De instroom van asielzoekers en statushouders is dit jaar "zeer waarschijnlijk veel hoger dan waar het Rijk in eerste instantie op had gerekend", schrijft het college aan de gemeenteraad. "Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit weer overvol en het aantal asielzoekers dat zich aanmeldt blijft toenemen. Om te voorkomen dat er weer mensen buiten moeten slapen in Ter Apel, zoals afgelopen zomer het geval was, zijn er tijdelijk extra noodopvangplekken nodig. Het COA heeft derhalve contact met diverse landelijk opererende hotelketens voor de opvang van asielzoekers en statushouders."

Het Fletcher Stadshotel stelt vijftig tweepersoonskamers ter beschikking voor de opvang van statushouders. Dit maakt het mogelijk om op deze locatie ongeveer 100 statushouders op te vangen. Het college ziet geen bezwaar tegen deze tijdelijke opvang.

Tekst gaat door onder foto.

Doelgroep

Met het COA is afgesproken dat op deze locatie alleen nareizigers worden opgevangen. Dat zijn statushouders die met hun gezin zijn herenigd en wachten op een woning elders in Nederland. Dit zijn vaak vrouwen en kinderen die hun partner achterna zijn gereisd en bij aankomst in Nederland direct een verblijfstatus hebben gekregen. Omdat de AZC’s overvol zijn is het voor deze nareizigers niet mogelijk om bij hun familieleden in de AZC's te overnachten. Vandaar de inzet van hotelkamers.

Omwonenden worden door de gemeente via een bewonersbrief over de inzet van het Fletcher Stadshotel geïnformeerd. Ze worden ook uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 13 juni in wijk- en dienstencentrum De Heldenhoek. Met de inzet van het Fletcher Stadshotel worden er in totaal 885 asielzoekers en nareizigers in Den Haag opvangen. Hiervoor worden drie noodopvanglocaties ingezet - aan de Regulusweg (600 asielzoekers), Jupiterkade (55) en Fletcher Stadshotel (100) - en drie crisisnoodopvanglocaties in Jorplace Scheveningen (60 asielzoekers), Parkhotel Centrum (35) en Pink Flamingo Hostel Centrum (35).

"Onbespreekbaar"

De partij Hart voor Den Haag heeft een debat in de gemeenteraad aangevraagd over de opvang in het Fletcher Stadshotel. Gemeenteraadslid Coen Bom noemt het voorstel "onbespreekbaar". "Het absorptievermogen van onze stad is bereikt."