Nieuwe blindegeleidelijnen maken Den Haag toegankelijker

24 May 2024, 16:42 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Jurriaan Brobbel

De gemeente Den Haag investeert in de aanleg van nieuwe blindegeleidelijnen in de stad. In samenwerking met stichting Voorall, de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, is onderzocht op welke locaties geleidelijnen gewenst zijn. Dit resulteerde in zestig nieuwe geleidelijnen en daar komen er dit jaar nog circa tien bij.

Vandaag plaatste Marcel Boer, die een visuele beperking heeft, samen met wethouder Robert Barker van Toegankelijkheid symbolisch de laatste stenen van een nieuwe geleidelijn bij Het Kleine Loo. Met de komst van deze lijn kunnen visueel beperkten beter toegang krijgen tot voorzieningen, zoals winkelcentrum Mariahoeve en de OV-halte.

In Den Haag wonen zo’n 34.000 mensen met een visuele beperking. Voor hen en bezoekers is het belangrijk dat stoepen zo worden aangepast, dat zij hun weg kunnen vinden. "We willen een toegankelijke stad zijn", zegt wethouder Barker. "We maken de samenleving inclusiever zodat iedereen in onze stad onbeperkt kan meedoen. Dankzij de geleidelijnen wordt de omgeving voor blinden en slechtzienden een stuk fijner en veiliger."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Jurriaan Brobbel.

Oriëntatieproblemen

Ook andere plekken in Den Haag worden binnenkort aangepakt, zoals de omgeving rondom het stadhuis aan het Spui. Het is de bedoeling dat visueel beperkten via de hoofdingang het stadhuis en de bibliotheek kunnen binnenkomen, waar zij dan door een gastheer of gastvrouw worden ontvangen.

Een andere belangrijke locatie die wordt aangepakt is de kruising van de Grote Marktstraat en het Spui. Door de drukke en complexe verkeerssituatie in dit voetgangersgebied kunnen visueel beperkten oriëntatieproblemen ervaren en moeite hebben met veilig oversteken. Met de komst van geleidelijnen kunnen zij zich straks comfortabeler en veiliger verplaatsen.