Meer aanbod van OV in de regio, wel nog zorgen over personeelstekort

10 July 2024, 17:18 uur
Den Haag & Regio
mainImage
HTM

Het aanbod van het openbaar vervoer neemt volgend jaar toe. In de avond en spits gaan meer bussen en trams rijden. Langere bussen moeten gaan zorgen voor minder volle bussen. Ook zijn er nieuwe lijnen toegevoegd om Voorne-Putten beter te verbinden met Schiedam. En op zaterdag gaat de metro naar Hoek van Holland Strand vaker rijden. Twee tramhaltes in Den Haag en één in Rijswijk, die vanwege de coronacrisis tijdelijk gesloten waren, gaan weer open.

De Vervoerplannen van HTM, RET en EBS voor 2025 zijn nu definitief. De 21 wethouders Verkeer en Vervoer van de gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) hebben deze vastgesteld. De vervoerders kunnen op basis hiervan aan de slag met het maken van een dienstregeling. De nieuwe vervoerplannen worden later deze maand op de website geplaatst van de MRDH.

Beschikbaarheid van budget en personeel bepaalt de uitvoering van de dienstregeling, zegt Jeffrey Keus, portefeuillehouder OV Exploitatie van de MRDH: “Ook in 2025 is het personeelstekort nog niet meteen opgelost. De vervoerders zullen alles op alles moeten zetten om meer personeel aan te trekken. Nieuwe doelgroepen aanspreken en innovatie in het openbaar vervoer realiseren kunnen daarbij helpen. Dat is nodig want de reizigersaantallen groeien weer en dat is een goed teken voor nu en in de toekomst.”  

Vervoerders kunnen de beschikbaarheid van personeel begin 2025 nog niet garanderen. Het kan daarom zijn dat zij de volledige dienstregeling pas later dat jaar kunnen gaan rijden.