Hergebruik historische gevel van De Vijf Poortjes aan Spui niet gelukt

15 May 2024, 10:18 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Google Maps

Het is de gemeente Den Haag niet gelukt een nieuwe bestemming te vinden voor de historische gevel van De Vijf Poortjes aan het Spui. Dat schrijft wethouder Robert van Asten van Stedelijke ontwikkeling in een brief aan de gemeenteraad.

In 2012 werd het gebouw De Vijf Poortjes aan het Spui gesloopt. Vanwege het karakteristieke ontwerp van het pand uit 1913 vroeg de gemeenteraad destijds - op voorzet van de SP - aan het college om elementen van de voorgevel van het pand te bewaren en indien mogelijk te hergebruiken.

Nadat bleek dat onder meer Stadsherstel, Vrienden van Den Haag en restauratieaannemer Koninklijke Woudenberg geen interesse hadden in de geveldelen werd een publiciteitscampagne gelanceerd. Die leverde twee reacties op. De winnende inschrijver kreeg de mogelijkheid de elementen kosteloos over te nemen, op voorwaarde dat hij deze binnen maximaal vijf jaar zou verwerken in een nieuw te bouwen pand.

Uiteindelijk bleek de winnende kandidaat de gevelelementen toch niet te kunnen gebruiken. Vorig jaar heeft hij verzocht de koop te ontbinden conform de overeenkomst, hetgeen is gebeurd. Hierna heeft de gemeente de tweede kandidaat benaderd met de vraag of hij nog geïnteresseerd was. Dit bleek niet meer het geval te zijn.

Gezien de slechte staat van de gevelelementen was het aanbieden bij een verkooppunt van historische bouwmaterialen niet meer mogelijk, schrijft wethouder Robert van Asten aan de gemeenteraad. "Op basis van bovenstaande pogingen van de gemeente en de markt om de gevelelementen te borgen heb ik geconcludeerd dat hergebruik niet mogelijk is en dat langer bewaren gezien de slechte staat niet zinvol is en daarnaast kostbaar. Noodgedwongen heeft de gemeente zich van de gevelelementen moeten ontdoen."