Chirurgen Erasmus: revolutie door longkankeroperatie met VR

19 September 2020, 10:03 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Chirurgen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam spreken van een revolutie nu ze gebruik kunnen maken van een virtualrealitybril bij longkankeroperaties. In een video van de NOS vertelt hart- en longchirurg Lex Maat over de nieuwe techniek die zeer succesvol blijkt te zijn. Met behulp van de bril kunnen ze volgens hem veel gerichter opereren en blijft gezond longweefsel zo veel mogelijk gespaard.

Volgens Maat is de anatomie van de longen bij bijna elke patiënt verschillend. De nieuwe techniek wordt ingezet als er kleine stukjes tumor moeten worden verwijderd. "Je haalt alleen het zieke stuk weg, dus er blijft veel meer gezond longweefsel achter."

De chirurg spreekt van "een absolute revolutie in de diagnostiek", zegt hij tegen de NOS. "Voorheen moesten we plakje voor plakje in ons hoofd het verloop van de bloedvaten reconstrueren om een beetje een idee te krijgen hoe het driedimensionaal zit. Met de VR-bril kan ik als het ware door de long heen wandelen, precies zien waar de tumor zit. Ik kan nu recht op het doel af gaan en alleen het zieke weefsel isoleren en verwijderen."


Door: ANP