Klimaatprobleem in Rijswijk

25 February 2023, 10:25 uur
Columns
mainImage

Gemeenteraadslid Sam Schwencke is gearresteerd omdat ze deelnam aan een actie van Extinction Rebellion. Nadat ze lachend op de foto ging tijdens haar arrestatie, ging ze snel viraal. 

Een verrassing kan het niet zijn. Want wat verwacht je van een jonge GroenLinks politicus?

Dat ze demonstreert voor het klimaat natuurlijk! Als je denkt dat de klimaatverandering binnen afzienbare tijd zal leiden tot het einde van de mensheid, dan is er veel geoorloofd. Dan is burgerlijke ongehoorzaamheid je morele plicht. Minimaal!

Het is verder natuurlijk ook gewoon hartstikke hip om klimaatactivist te zijn. De actiebereidheid van mijn generatie was één middagje demonstreren tegen de invoering van de Tweede Fase. En dat was ons vooral om een vrije middag en een bezoekje aan de Smullers op Den Haag Centraal te doen. Maar de klimaatkinders van tegenwoordig gaan ervoor. Binnenkort blokkeren ze opnieuw de A12. Dat worden weer een hoop likes. Alleen zonder effect. Voor het klimaat dan.

Nee, de acties helpen voor geen meter. Het blokkeren van wegen wordt door transitievertragers en de generatie sprinkhaan juist gebruikt om de hele beweging voor een beter klimaat te reduceren tot iets illegaals. En zo gaat de discussie niet over wat we kunnen doen om de klimaatverandering te overleven, maar over wat er in het wetboek staat.    

Schwencke had ook best wel even mogen nadenken voordat ze als raadslid juist aan deze actie bij het VVD-partijkantoor deelnam. Dezelfde VVD met wie ze in Rijswijk in het college zit. Het is toch een tikkeltje oncollegiaal om actie te voeren tegen de partij met wie je juist hebt afgesproken samen te werken. Het deelnemen aan deze actie zou toch best wel eens intimiderend kunnen overkomen richting je Rijswijkse VVD collega’s? Maar dat kwam niet bij haar op. Of juist wel? Dat maakt het dan nog zorgelijker en extra intimiderend. Net als de actie van PVDA-wethouder Gijs van Malsen. Die koos ervoor om twee dagen na alle ophef nog wat olie op het vuur te gooien. Hij sympathiseerde via Twitter openlijk met Extinction Rebellion. Dat doet een slimme bestuurder op dat moment natuurlijk niet onbewust.

Veel onaangenamer kan het voor de Rijswijkse VVD haast niet worden. De vraag is of zij in dit gure klimaat nog wel drie jaar willen samenwerken? En waarom hebben GroenLinks en PVDA er acht maanden geleden überhaupt voor gekozen om met de VVD in een coalitie te stappen? Keep your friends close and your enemies closer? Er is duidelijk een klimaatprobleem in Rijswijk.