Rijswijks Dagblad | Column Yvonne Hagenaars: Yvonne en Kees; Kees en Yvonne

Column Yvonne Hagenaars: Yvonne en Kees; Kees en Yvonne

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

‘Ik had het je het liefst zelf gezegd maar nu lees je het al’, zegt Kees terwijl hij de bestelling van mijn boek samen met Yvonne in orde maakt. Ik lees ondertussen de afscheidsbrief die op de toonbank ligt.

Het is altijd leuk als je een naamgenote treft. En met Yvonne van de kantoorboekhandel en tijdschriftenzaak, in ons oude dorp vond ik het helemaal leuk. Zolang als ik daar kom, kan ik bij Yvonne terecht voor versieringen voor een kerstkaart; enveloppen voor een uitnodiging en met het verdwijnen (wanneer komt die weer eens terug?) met de grote boekhandel op de Lindelaan de laatste jaren altijd voor boeken. Tsja, die boeken.

De tijdschriften, kranten, kaarten en agenda’s en al die andere zaken zijn er nog volop maar de BRUNA is voor mij de hofleverancier geworden van mijn boeken. Ik weet niet hoeveel leesclubs Rijswijk telt maar het was opvallend dat vaak als ik een bestelling deed voor een bepaalde titel er een rijtje aanvragen naar diezelfde titel was. Ik kreeg de indruk dat Kees en Yvonne steeds meer geïnteresseerd raakten in de boeken die ik bestelde.

Een bezoekje werd dan ook bijna altijd een gesprek over lezen, over de plaats van boeken in een leven, over het belang van boeken. Kees zei vanochtend ‘ik vind het vreselijk om weg te gaan en te stoppen want deze zaak is mijn lust en mijn leven. Gelukkig komt er weer een leuk en geïnteresseerd echtpaar, dat al een winkel heeft in de (boeken-) stad Leiden, hier hun tweede zaak beginnen.’

Het afscheid van Yvonne en Kees overvalt me. Ik vergeet te vragen hoelang ze al wel niet in hun winkel staan. Naar mijn idee hebben ze mijn kinderen zo’n beetje mee gemaakt vanaf hun geboorte. Word ik zomaar met mijn neus op de feiten gedrukt. Niet alleen omdat ik er zelden bij stil sta dat iets weleens kan ophouden en aflopen maar vooral omdat ik ze allebei nog zo jong, energiek en helemaal niet pensioenwaardig vind.

Kees en Yvonne, dank jullie wel voor alle service. Het gaat jullie heel goed in jullie nieuwe leven. Vandaag bestelde ik de ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’; voor mij zijn jullie een beetje de wereldgeschiedenis van Rijswijk. Nu maar iedere dag tot 1 oktober, even dag komen zeggen en hopen dat de boekafdeling met de nieuwe eigenaren uitgebreid kan worden!

Yvonne Hagenaars

 


Foto: Digitaal Dagblad