Kunstmuseum krijgt serie van Hilma af Klint in langdurige bruikleen

28 November 2023, 11:41 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Kunstmuseum Den Haag

In navolging van het MoMA in New York heeft het Kunstmuseum Den Haag een langdurige bruikleen van de Zweedse schilderes Hilma af Klint aan de collectie mogen toevoegen.

Op dit moment is de tentoonstelling 'Hilma af Klint & Piet Mondriaan - Levensvormen' in het museum te zien. 'Serie VIII' van Hilma af Klint maakt daar geen onderdeel van uit, maar wordt vanaf nu getoond in de permanente tentoonstelling 'Ontdek het Moderne'. De werken vormen voor het museum een belangrijke aanvulling op de vaste collectie die schilderijen omvat van tijdgenoten als Wassily Kandinsky en Jacoba van Heemskerck.

Serie VIII bestaat uit zes werken die Af Klint in zes dagen tijd heeft gemaakt en gaat over de relatie van de buitenwereld met de binnenwereld en het streven van de mens om tot zijn innerlijke kern te komen. Kunstmuseum Den Haag is het eerste Nederlandse museum waar het werk van Af Klint langdurig is te zien. De schilderijen worden in langdurige bruikleen gegeven door The Hilma af Klint Foundation in Stockholm.