Vierde boek voor Rijswijkse Ellen den Hollander

mainImage
Vierde boek voor Rijswijkse Ellen den Hollander

Het AD bracht maandag een verhaal over schrijfster Ellen den Hollander. Vorige week verscheen alweer het vierde boek van de Rijswijkse getiteld ‘Over de grens’.

In het nieuwste boek gebruikt de 47-jarige Den Hollander, zoals de meeste fictie schrijvers, tal van elementen uit haar eigen leven. Zo is de hoofdpersoon een jonge journaliste, terwijl de Rijswijkse schrijfster zelf ook in de journalistiek zit. Ook situeert een deel van het verhaal in Rotterdam, Scheveningen en het Westland, plaatsen die Den Hollander ook goed kent. Toch is ‘Over de grens’ niet autobiografisch. “Wel schrijf ik over hoe het gaat op een redactie van een krant", zegt Den Hollander in het Algemeen Dagblad. “Maar het blijft fictie.”

In haar nieuwste boek vertelt Den Hollander het verhaal van journaliste Amy die een Koerdische vluchtelinge leert kennen uit Mosul. Haar nichtjes zijn hier in Nederland in de mensenhandel terecht gekomen.

De inspiratie voor dit verhaal kreeg de Rijswijkse van de massamoord in Mosul op Jezidi’s in augustus 2014. “Ik vroeg me toen af wat dat voor mensen zijn en wat hun achtergrond is. Daar is een soort kern of kiempje voor dit verhaal ontstaan."

‘Over de grens’ is het vierde boek van Ellen den Hollander en niet de laatste. “In het laatste hoofdstuk van dit boek staat de deur op een kier voor een vervolg. Er staat nog geen letter op papier, maar in grote lijnen weet ik het verhaal al."

Van de schrijfster verschenen eerder ‘Door het vuur’, ‘De Primeur’ en Noodtoestand’.


| Foto: Digitaal Dagblad