Rijswijks Dagblad | Buitenzwemseizoen in De Put, Tubasingel en het Wilhelminapark

Buitenzwemseizoen in De Put, Tubasingel en het Wilhelminapark

mainImage
Buitenzwemseizoen in De Put, Tubasingel en het Wilhelminapark

Op 1 mei start het buitenzwemseizoen. In Rijswijk kan dat dan bij de Tubasingel, Put te Werve en de zwemplas in het Wilhelminapark. Zwemmen in natuurwater is heerlijk, maar het moet wel veilig zijn. Gelukkig zijn er in ons land mooie officiële locaties met natuurwaterzwemwater. Daar wordt de waterkwaliteit de hele zwemzomer lang gecontroleerd.  Het Hoogheemraadschap van Delfland doet dit op de 14 officiële zwemlocaties in zijn beheergebied.

Rijswijk is maar liefst drie zwemlocaties rijk: Tubasingel, Put te Werve en de zwemplas in het Wilhelminapark. Hier heeft Delfland samen met de gemeente de laatste jaren veel geïnvesteerd in de kwaliteit van het zwemwater. De hele plas is door Delfland leeggemaakt en de vissen zijn met hulp van sportvissers overgezet. Daarna is de plas weer langzaam volgelopen en kregen waterplanten de kans te groeien en hun bijdrage te leveren aan de waterkwaliteit. Nu ligt de plas er prachtig bij. Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Ik ben ontzettend trots op de innovatieve manier waarop wij de zwemplas in het Wilhelminapark hebben aangepakt. Dit is echt uniek voor Nederland.”

Punt van zorg blijft de grote hoeveelheid ganzen rond de plas, die met hun uitwerpselen een slechte invloed hebben op de waterkwaliteit. Datzelfde geldt voor de zwemwaterkwaliteit in Put te Werve. Daar zijn ganzenpoep, maar ook riooloverstorten spelbrekers voor een fijne zwemzomer. Delfland heeft hiervoor aandacht gevraagd bij de gemeente Rijswijk die de zwemlocaties beheert.

Help mee
Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan de waterpret. Poep van ganzen en honden, lokaas en urine van grote en kleine zwemmers dragen bij aan de groei van bacteriën en bijvoorbeeld blauwalg. De aanwezigheid van de verkeerde bacteriën en/of blauwalg kan leiden tot een negatief zwemadvies. Dus, voer geen vissen en watervogels en gooi geen eten in het water. Laat je hond niet in de zwemplas zwemmen en laat hem niet bij het water poepen, want die poep spoelt als het regent zo het water in. En, maak zelf altijd gebruik van de wc’s…

Wie zomaar in een sloot, plas of vaart springt loopt risico’s. Bijvoorbeeld om ziek te worden, jeuk te krijgen of een aanvaring te krijgen met andere waterrecreanten. Daarom zijn er in ons land officiële zwemwaterlocaties aangewezen. Daar wordt de locatie beheerd en de kwaliteit van het water gecontroleerd. Op www.zwemwater.nl vindt u informatie over alle zwemwaterlocaties. Verder staan er blauwe informatieborden bij de officiële zwemwaterlocaties. Hierop staat onder andere vermeld of er een maatregel geldt bij die locatie (een waarschuwing of een negatief zwemadvies).

Als er nou iemand enthousiast is over zwemmen in natuurwater, dan is het wel Maarten van der Weijden oud-Olympisch zwemmer en ambassadeur voor Swim to Fight Cancer. Kijk naar zijn boodschap voor alle zwemmers in Delfland:

https://www.youtube.com/watch?v=Dc0qeTiuEhI&feature=youtu.be


Foto: Digitaal Dagblad