Rijswijks Dagblad | Oude Rijswijk (in beeld): Huis Ter Nieuwburg

Oude Rijswijk (in beeld): Huis Ter Nieuwburg

img
img
img
img
img
.

Ben van Dop heeft in zijn archieven weer mooie foto’s opgeduikeld uit de geschiedenis van Rijswijk. Veel Rijswijkers hebben belangstelling voor hun geschiedenis. Ben van Dop wil deze graag vertellen door middel van foto’s. 

In 1630 heeft Prins Frederik Hendrik de Hofstede Ter Nyeuburch gekocht van Jacob de Witte. De Hofstede werd gesloopt en een nieuw gebouw werd in 1634 opgeleverd. Het landgoed werd met bos, vijvers en symmetrische tuinen ingericht en was bereikbaar via verschillende poorten en bruggen. Het gebouw had, na de dood van Prins Frederik Hendrik in 1647, de meeste tijd leeg gestaan en was, om verval te voorkomen, vanaf 1671 verhuurd.

In 1697 werd Huis Ter Nieuwburg grondig opgeknapt en geschikt gemaakt om belangrijke Heren een eigen toegang en gelijkwaardig verblijf te kunnen bieden voor de Vrede van Rijswijk. Tussen 9 mei 1697 en 20 september was er regelmatig overleg. Op 21 september 1679 werd De Vrede van Rijswijk getekend.

Na tijdelijke verhuur, bewoning en leegstand is in december 1790 besloten tot sloop. Ter gedachtenis van het tekenen van de Vrede van Rijswijk werd in 1792 de Naald opgeleverd. Het landgoed is na de oorlog heringedeeld.

Gegevens komen uit het Boekje van de Rijswijkse Historische Reeks : Ter Nieuwburg en de Vrede van Rijswijk van DRA.R.Chandali en H.H. Huitsing