Rijswijks Dagblad | Segers: Oranje moet niet naar Qatar
mainImage

Segers: Oranje moet niet naar Qatar

24 februari 2021, 23:01 uur
Sport

Nederland zou niet naar het WK-voetbal in Qatar moeten gaan, vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian blijkt dat zeker 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de bouw van nieuwe voetbalstadions. Segers krijgt bijval van D66-leider Sigrid Kaag, met wie hij samen in een uitzending van NOS op 3 zat.

Ondanks dat Segers voetballiefhebber is, zou hij niet kunnen kijken. "De bodem waarop die stadions zijn gebouwd, is doordrenkt van bloed." De uiteindelijke keuze om te gaan, is volgens hem aan de KNVB. Hij zou hierover graag met die organisatie in gesprek willen. "We leven in een ruige wereld, en het laatste wat je moet doen is zwijgen", zegt Segers.

Kaag vindt ook dat er "een grens" getrokken moet worden. Wel benadrukt ze dat de erbarmelijke werkomstandigheden van de werkers al jaren bekend zijn.

Qatar kreeg in 2010 het wereldkampioenschap toegewezen en sindsdien wordt er in razend tempo gebouwd. De veelal Aziatische arbeiders werken er in extreme hitte en vaak zonder bescherming tegen de gevaren op de bouwplaats. Ook de woonomstandigheden zijn vaak slecht.

Volgens Qatar zijn de meeste werklieden een natuurlijke dood gestorven, maar autopsies worden nooit uitgevoerd. Volgens The Guardian zijn er ongetwijfeld meer mensen overleden dan de genoemde 6500, omdat de krant zich alleen baseert op cijfers uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. In Qatar werken ook veel mensen uit Kenia of de Filipijnen, maar die landen houden sterfgevallen van arbeidsmigranten niet goed bij.