Rijswijks Dagblad | Herstel AZ-ramp gaat maanden duren

Herstel AZ-ramp gaat maanden duren

mainImage

Het terrein van het stadion van AZ in Alkmaar, het AFAS Stadion, is voorlopig niet toegankelijk. Dat meldt de club zaterdagavond. Insiders houden er zelfs rekening mee dat het wel eens maanden zal kunnen duren voordat er weer toeschouwers op de tribunes zullen worden toegelaten. De volledige constructie van het stadion zal - na het verwijderen van de ravage komende week - grondig moeten worden nagekeken om elk risico op een herhaling te kunnen voorkomen. Niet uitgesloten is dat de KNVB ook nadere expertises wil in andere stadions. De onverwachte ramp heeft iedereen aan het denken gezet, zegt men in Zeist. 

Zaterdagmiddag stortte door de harde wind een deel van de Molenaarstribune in. Zondagochtend is overleg met allerlei instanties over de situatie, meldt de club. ''Er waren gelukkig geen mensen in het stadion. Er zijn geen gewonden gevallen, dat is het allerbelangrijkste. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als we hier om half zeven in het stadion hadden gevoetbald'', zei AZ-directeur Robert Eenhoorn zaterdagavond. Er was niemand in het stadion toen de ramp zich voltrok.   

Het ingestorte dakdeel ligt twee, drie vakken breed bovenop de stoeltjes. De Molenaarstribune is vernoemd naar de broers Klaas en Cees Molenaar, die de grondleggers van AZ zijn (een fusieclub: Alkmaar en Zaanstreek). Dankzij hun financiële steun werd AZ'67 in 1981 landskampioen. Klaas en Cees Molenaar waren eigenaren van het witgoedbedrijf Wastota en veelvuldig miljonairs. Van oorsprong waren zij voetballers van KFC.

AZ-Supporters die zondag met de bus mee willen naar de wedstrijd tegen RKC in Waalwijk, vertrekken dan ook vanaf parkeerterrein P8 in plaats van het terrein van het AFAS Stadion.