Gehavend Lokomotief langs HarlemLakers

27 January 2019, 11:46 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ondanks een groot aantal geblesseerden hebben de basketballers van Lokomotief zaterdagavond met 76-61 gewonnen van HarlemLakers. Bij de thuisploeg ontbraken Lars Jansen, Martijn van Noordenne, Laurens Yperlaan en ook Willem van der Togt en Rens Butter waren niet volledig fit.

In het eerste kwart gaat de wedstrijd gelijk op. HarlemLakers scoort vooral vanuit driepunters, terwijl Lokomotief het wat dichterbij de basket zoekt. Ivo de Vreede wordt een paar keer goed vrijgespeeld en ook Rens Butter snijdt regelmatig door de Amsterdamse verdediging. Eindstand eerste kwart: 18-17.

In het tweede kwart gaat Lokomotief steeds beter verdedigen en kan daarmee het povere aanvallende spel prima compenseren. Halverwege het tweede kwart weet Lokomotief het eerste gaatje te slaan en loopt het uit naar 30-21. Vrijwel het hele kwart heeft HarlemLakers veel moeite om tot goede scoringskansen te komen, maar in de laatste 2 minuten voor de rust laat de thuisploeg de teugels wat vieren en kunnen de bezoekers terugkomen tot 36-31.

In het derde kwart loopt Lokomotief direct weer uit naar 41-33 dankzij scores van Luke Essenstam en een driepunter van Jeroen Ijlst. Verdedigend staat het weer goed bij de thuisploeg die slechts 12 punten toestaat in dit kwart. Aanvallend haalt de ploeg nog steeds niet zijn normale niveau. Er worden veel afstandsschoten en vrije worpen gemist. Daarnaast lijdt de thuisploeg, mede door de druk van HarlemLakers, veel balverlies. Een fraaie score van Lars van de Lely bepaalt de eindstand van het derde kwart: 58-43.

In het vierde kwart blijft de voorsprong van de thuisploeg schommelen rond de 15 punten. Lokomotief zoekt in de aanval vaak uitblinker Jan Driessen die zijn ploeggenoten niet teleurstelt. Na een driepunter met een bonus van Willem van der Togt is de stand 72-53 met nog 2 minuten op de klok. HarlemLakers blijft knokken voor een goed resultaat en weet in de laatste minuten nog een aantal keren te scoren. Bij Lokomotief maakt H2 speler Jordy Wilders zijn debuut in de promotie divisie. Eindstand 76-61.

Komende week reist Lokomotief af naar Groningen om het op te nemen tegen hekkensluiter Groene Uilen. De ploeg hoopt dan weer te kunnen beschikken over Martijn van Noordenne en Laurens Yperlaan. Ook Lars Jansen heeft inmiddels de training weer hervat en gaat proberen in de komende weken wedstrijdfit te worden.

Scores: Rens Butter 18, Jan Driessen 15, Willem van der Togt 11, Lennart Overdevest 10, Ivo de Vreede 8, Lars van der Lely 6, Luke Essenstam 4, Jeroen Ijlst 3, Kevin Joukes 1.