Frenkie de Jong: Strafschop was zo onterecht

7 September 2019, 00:39 uur
Orange Pictures
De Jong viert met Babel z'n feestje

Met zijn eerste treffer ooit voor het Nederlands elftal gaf Frenkie de Jong het startsein voor een prachtige uitzege op Duitsland (2-4). "Ik zat er al even op te wachten", zei hij over zijn 1-1. "Maar dit was een mooie. Ik kon de bal heerlijk aannemen. Daarna was het makkelijk scoren."

De Jong vond na zijn 10e interland de zege van Oranje dik en dik verdiend, zo zei hij. "Want wij hebben voor de winst gespeeld. In de eerste helft hadden we moeite om kansen te creëren. Dat lukte in de tweede helft beter. We kregen steeds meer het gevoel dat we konden winnen. Maar eerlijk-gezegd heb ik voor rust ook niet over in de rats gezeten. Die 1-0 heeft in de huiskamers in Nederland meer pijn gedaan dan op het veld bij ons.''

Even leken de Duitsers nog terug te komen, nadat de scheidsrechter een ongelukkige handsbal van Matthijs de Ligt wel heel zwaar bestrafte. "Dat was geen penalty", zei De Jong over de 2-2. "Of ik het erg vond voor De Ligt omdat hij vorige week ook al ongelukkig speelde voor Juventus? Nee, helemaal niet. Hij kon hier niets aan doen. Hij speelde een sterke wedstrijd. Ik vond het helemaal geen strafschop. Dat heb ik de scheidsrechter ook gezegd. Nee, nee, ik heb niet gescholden. Ik scheld nooit. Maar ik heb wel gezegd dat ik het een overdreven beslissing vond. De bal was op de achterlijn. Daar kan nooit een doelpunt uit komen. Dus was het te zwaar gestraft.''

"We moesten winnen om de regie in de poule te krijgen", zei De Jong. "Dat is gelukt want ons onderlinge resultaat is nu beter dan Duitsland. We moeten maandag van Estland winnen en dan moeten we het EK van volgend jaar niet meer in gevaar laten komen."