Zoektocht naar locaties Flexwoningen geeft onrust bij de buren

27 November 2022, 08:06 uur
Lokaal
mainImage
De woningen op het voormalige AZC-complex in de Plaspoelpolder

De eerdere publikatie in Voorburgs Dagblad over de zoektocht van de gemeente naar locaties voor Flexwonen heeft bij onze redactie tientallen boze reacties opgeleverd. Het wordt door diverse inwoners als een mededeling van de gemeente opgevat. Het begrip burgerparticipatie is volgens hen bij dit initiatief ver te zoeken.

Maar wat zijn nu precies Flexwoningen?

Flexwoningen zijn woningen die relatief snel kunnen worden gerealiseerd. Flexwoningen zijn tijdelijk en kunnen worden geplaatst op een plek waar al plannen voor woningbouw zijn, maar waar de bouw voorlopig nog niet start. Ook locaties die verbouwd kunnen worden, zijn in beeld. Om de periode tot de bouw te overbruggen kiezen we nu voor een tijdelijke oplossing in de vorm van flexwoningen op deze toekomstige bouwlocaties.

Flexwoningen zijn in de gemeente Rijswijk reeds van toepassing. Hier zijn het woningen voor bijvoorbeeld oorlogsvluchtelingen, gescheiden ouders met kinderen, daklozen, mensen met schulden en andere inwoners die door omstandigheden tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben. Volgens critici in Leidschendam- Voorburg is het woord 'tijdelijk' een rekbaar begrip en zal de praktijk uitwijzen dat het om langdurige huisvesting gaat. 

De gemeente Leidschendam- Voorburg meldt namens verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer (GBLV) over Flexwoningen op hun website. "We begrijpen dat de komst van flexwoningen effect heeft op uw woonomgeving. In samenspraak met u willen we kijken hoe we de flexwoningen het best kunnen plaatsen in de omgeving. Zodra duidelijk is of een locatie haalbaar is, wordt u uitgenodigd voor een inloopavond. Tijdens de inloopavond gaan we met u in gesprek over uw wensen en aandachtspunten bij de ontwikkeling van flexwoningen in uw buurt". 

Het is duidelijk dat inwoners niet op een inloopavond willen wachten, maar nu al verder geinformeerd willen worden. Door het benoemen van diverse mogelijke locaties is dan ook in sommige wijken enige onrust ontstaan. Zoals eerder bij de verkiezingen hoorbaar was, willen veel stemmers van GBLV en VVD vooral Leidschendam-Voorburg houden zoals het momenteel is. Veranderingen in wijken geven dus onrust, waardoor de druk op wethouder Bremer, ten aanzien van communicatie naar inwoners, momenteel toeneemt. 


Door: Bart Bakker