Wethouder Jan Iedema en Reno Hilgersom over ‘PuuRR aan de Dobbe’

6 July 2023, 10:08 uur
Lokaal
mainImage
Zoetermeers Dagblad
Reno Hilgersom verwelkomt de Zoetermeerse wethouder Jan Iedema bij zijn nieuwe restaurant 'PuuRR aan de Dobbe’.

Horeca-ondernemer Reno Hilgersom is een restaurant gestart aan de Dobbeplas in Zoetermeer genaamd ‘PuuRR aan de Dobbe’.

Wethouder Jan Iedema (VVD) en Reno Hilgersom namen op deze (fraaie) locatie, onder leiding van journalist Bart Bakker, deel aan een Ronde Tafel Gesprek.

Jan Iedema, Reno Hilgersom met Bart Bakker op het terras bij 'PuuRR aan de Dobbe'

De wethouder trapt af tijdens het Ronde Tafel gesprek.

Wat is je eerste gevoel als je bij ‘PuuRR aan de Dobbe’ binnenkomt?

Jan Iedema: “Het is een oude horecaplek waar we zitten. Ik maak nu het derde concept mee. Toen ik binnen kwam, was ik verbaasd hoe je weer verrast kunt zijn hoe nieuw een concept kan zijn. Reno en zijn team hebben hier iets heel gaafs neergezet. Dit belooft veel goeds. De liefde spat ervan af”.

Wat is het concept van ‘PuuRR aan de Dobbe’?

Reno Hilgersom (foto) legt uit: “In april 2020 hebben we dit concept in Leidschendam bij ‘PuuRR aan de Vliet’ gestart. Daar heb je een locatie waar veel mensen fietsen, varen, lopen en winkelen. We wilden iets creëren dat toegankelijk was. Dat is in Leidschendam in drie jaar tijd dan ook zeker gelukt. De omzet groeide zodoende. Dit concept is de inspiratie geweest voor ‘PuuRR aan de Dobbe’. Waar kun je in Zoetermeer bijvoorbeeld een sliptongetje eten? Ik ken het niet”.  

De samenwerking met de gemeente Zoetermeer is goed gegaan?

Reno Hilgersom: “Zeker. Ook met evenementen die aan de Dobbe plaatsvonden. Handhaving heeft op een fijne manier meegedacht. Dat mag ook wel eens worden gezegd. Ook ten aanzien van de vergunningen hebben we namens de gemeente een vast contactpersoon. Dat contact en de samenwerking verliepen uitstekend. In Zoetermeer hebben we echt korte lijnen”.

Wat vind de wethouder ‘Economie’ er van dat een ondernemer zo’n investering aandurft? Het MKB heeft het tenslotte niet makkelijk.

Jan Iedema: “Ik juich het toe als een ondernemer in een Zoetermeers bedrijf wil investeren. Als gemeente mag je van ons verwachten dat we het een ondernemer zo makkelijk mogelijk proberen te maken. We hebben echter wel een algemeen belang te dienen. Daarom kan uiteraard niet alles. Maar in de zaken die wel kunnen, steken we graag tijd en energie”.

“Of het nu om meedenkende Handhavers gaat, een vergunning of de regelgeving. Als gemeente moeten we, in de kaders die we moeten bewaken, zo dienstverlenend mogelijk zijn. Ik durf te zeggen dat we de meest MKB-vriendelijke gemeente van Zuid-Nederland zijn.”

Pardon, dat is nogal een uitspraak. Wie zegt dat?

Jan Iedema: “De MKB’ers hebben dat zelf aangegeven. We hebben hiervoor een prijs gekregen. Er is nog geen nieuwe prijs uitgereikt. Hier mag Zoetermeer zodoende trots op zijn”.

Wat is de huidige status van het veel besproken Marktplein in Zoetermeer waar ‘PuuRR aan de Dobbe’ is gevestigd?

Jan Iedema: “Het Marktplein en de hele omgeving maken deel uit van een parkontwikkeling. Een paar jaar geleden hebben we een stap gezet met de voorbereiding daarvan. We gaan het hele park aanpakken. Er komt een vlonder over de Dobbe. Het Marseillepad wordt vergroend. De warenmarkt krijgt een andere plek en loopt dan wat meer door richting de Dorpsstraat. Het Nicolaasplein en het Doornbos worden eveneens aangepakt. Het Dobbe-eiland gaat veranderen. Dit is de grote fase”.

Het is nogal wat. Was hier een aanleiding toe?

Jan Iedema: “Het College heeft de visie ‘Zoetermeer 2040’. We werken aan de stad hoe deze er over pakweg 20, 30 jaar uitziet. Onderdeel hiervan is de visie van de Binnenstad. In de Binnenstad gaan we ook 2.000 woningen toevoegen. Dan dien je dus ook naar de voorzieningen te kijken. Eén van de gebiedsdelen is het centrale park dat in deze fase wordt aangepast. De tweede is het Marktplein in combinatie met een woontoren waar vroeger het Stadhuis stond”.

Als ondernemer val je op de locatie aan de Dobbeplas dus met je neus in de boter?

Reno Hilgersom: “Hier zijn we uiteraard super blij mee. Hoe meer het gaat bruisen hoe beter dat voor ons is. Het enige dat lastig zal zijn vormen het bouwverkeer- en de werkzaamheden. Daar gaan we hinder van ondervinden. Maar als je goed met elkaar overlegt, dan kom je er met elkaar uit. Sterker nog, ik kon binnen een dag op het stadhuis langskomen om me te laten informeren. En dat voor de gemeente…".

Inmiddels belandt de menukaart op tafel. Er staan verschillende gerechten op, waardoor de kaart een indruk maakt dat er voor iedereen wel iets is wat hij of zij lekker vindt.

Reno Hilgersom: “We zijn zeven dagen per week open. Voor lunch, borrel en diner”.

Jan Iedema: “Oke, je kunt hier dus ook gewoon even gaan zitten voor een kop koffie, een biertje of een wijntje?

Reno Hilgersom: “Jazeker. Toegankelijkheid is het concept. Je kunt altijd tussendoor even komen. Je ziet bij ons gerechten waarvan je denkt: hier houdt iedereen van. Bij een keuzemenu hoef je niet altijd iets exclusief te hebben. Ook groepen kunnen zodoende terecht, we hebben meerdere ruimtes en terrassen. We hebben wel meer visgerechten dan andere restaurants. Je hebt in Zoetermeer namelijk niet echt een specifiek visrestaurant. De wijnen gaan per glas. Je hoeft niet meteen een hele fles te bestellen”. 

De wethouder laat zich informeren over de menukaart

Jan Iedema: “Op de menukaart staat een plaatje van het nieuwe park. Dat is bijzonder origineel. De kaart zelf is overzichtelijk. Daar houd ik dus van. Hetzelfde geldt voor de wijnen waar overigens de streken Zuid Tirol en Oostenrijk opvallen. Het is een gevarieerde wijnkaart. Maar dat geldt ook voor de gerechten”.

‘PuuRR aan de Dobbe’ is een aanwinst voor Zoetermeer?

Jan Iedema: “Dit gaat het zeker worden. Zeker met de kwaliteit, het enthousiasme en charisma van Reno en zijn team”.

Reno Hilgersom: “We hoorden weliswaar al van gasten dat het aan de Dobbeplas een mooie plek is, maar onze gasten zijn blij dat ze nu de hele dag hier gebruik van kunnen maken. Na een wandeling kan men nu ook een koffie en appelgebak bestellen. Het (kleine) hondje mag mee naar binnen. We willen zo flexibel en gastvrij mogelijk zijn. Iedereen is bij ons welkom”.

Wat vinden jullie van het horecaklimaat in Zoetermeer?

Reno Hilgersom: “Er is veel diversiteit ontstaan. Ik heb de laatste jaren verschillende concepten zien komen en gaan. Dit heeft indirect met corona te maken. Je ziet dat er verschillende zaken te koop kwamen en failliet gingen. Dat was overigens niet alleen in Zoetermeer, maar was een landelijke tendens. Inmiddels zijn de loonkosten 15 procent gestegen. Straks in juli komt er nog eens drie procent bij. De inkoop is ook 12,8 procent gestegen. En vergeet hierbij niet de enorme stijgingen in de energiekosten en de huurprijsaanpassingen. “

“Ergens ga je dat terugzien in de prijsstelling binnen de horeca. Kortom, het is allemaal niet meer zo makkelijk als vijf jaar geleden. Het is enorme uitdaging om de prijzen toegankelijk te houden. Er wonen zo’n 130.000 inwoners in Zoetermeer. Er is eigenlijk maar één exclusief restaurant. Kennelijk is daar in deze stad niet zoveel vraag naar”.   

Jan Iedema: “Dat is inderdaad bijzonder. Er zou meer vraag moeten zijn naar een sterrenrestaurant. Het valt mij op dat het horeca-aanbod in Zoetermeer redelijk uniform is. Er is veel rondom het middensegment. Ik heb een hoop concepten zien en gaan, zoals bijvoorbeeld ‘All you can Eat-concepten’. Als de Zoetermeerders dit fijn vinden, dan moet het aanbod er naar zijn. Ik zie nieuwe ondernemers die investeren. Ik heb niet het idee dat we een oververtegenwoordiging van de horeca hebben. Er is een goede balans tussen vraag en aanbod. We hebben geen branchesering, maar wel een bepaald horeca-beleid”.

Hoe zien jullie de toekomst?

Reno Hilgersom: “Een vriend, die me tien jaar geleden op weg heeft geholpen, trapt voor me nog wel eens op de rem. Voordat we iets nieuws gaan doen eerst maar alle focus op mijn huidige restaurants waaronder ‘PuuRR aan de Dobbe’.

Jan Iedema: “Het helpt als je flexibel in het leven staat. Politiek is mijn passie. Je moet er veel tijd en energie in steken. Zeker als wethouder. Ik heb ook wel eens het gevoel dat er te weinig uren in een week zitten. Of ik ambities als burgemeester heb? Ik moet nog lang werken. Dat doe ik graag. Dit is mijn tweede termijn als wethouder. Je weet nooit hoe het loopt in het leven”.