Rijswijk kleurt voorlopig nog groen

10 December 2020, 12:06 uur
Lokaal
mainImage
Wethouder Lugthart (midden) wordt door bewoners en de gemeenteraad gewezen op overlast van de Felyx deelscooters

Ondanks raadsbrede kritische geluiden met betrekking tot het gebruik van de groene Felyx deelscooter, is verantwoordelijk verkeerswethouder Björn Lugthart niet van plan te stoppen met deze proef van, voorlopig, één jaar.

Alle partijen in de raad kwamen tijdens een Forumvergadering wel met klachten over de proef die in de zomer van start is gegaan met scooters die de Rijswijkers meer vervoersmogelijkheden als alternatief voor de auto moet bieden en tevens moet zorgen voor een gezonder leefklimaat.

De Rijswijkse politiek uitte haar zorgen vooral over de foutieve manier van parkeren bij zebrapaden en op de openbare weg, en op andere plekken die in strijd zijn met de Algemene Plaatselijke Verordening. Kortom, zo luidde de kritiek in het algemeen: aanbieder Felyx houdt zich niet aan de regels en de gemeente wordt verweten de raad niet te hebben geïnformeerd over een tweede aanbieder die op de markt is, Go Sharing. Lugthart gaf vervolgens aan dat toen de raad werd geinformeerd over de komst van de deelscooters, Go Sharing zich nog nog niet had aangesloten.    

Beter voor Rijswijk is bang voor ‘wildgroei’ en vraagt om ‘nietjes’ als plek voor de scooters om te parkeren. Lugthart, die wel elke dag foto’s opgestuurd krijgt als bewijs van foutief geparkeerde scooters, spreekt nog steeds van een goed concept, waarbij het gaat om de gebruiker. Tegelijkertijd vindt hij teveel scooters ongewenst en heeft hij met Felyx en Go Sharing afgesproken dat zij stickers op de scooters zullen plaatsen met contactinformatie waar overlast kan worden gemeld. Bij overtreding van de regels wordt door de gemeente opgetreden, net als dat nu gebeurt bij iedere scooter en fiets in Rijswijk, zo liet Lugthart weten.

Een meerderheid van de politieke partijen drong aan op evaluatie van de ervaringen van het proefproject, dat bij positief verloop na een jaar, met nog eens een jaar kan worden verlengd voor een langere periode. Daarnaast informeerde Lugthart dat hij structureel overleg met de aanbieders heeft over het niet aan de regels houden van de gebruikers van hun diensten. De aanbieders hebben zelf ook een waarschuwingssysteem waarmee ze kunnen handhaven op verkeerd gebruik van de scooters. Na drie waarschuwingen en een boete worden de klanten uitgeschreven. Daarnaast is het niet mogelijk de scooters overal neer te zetten. Met de aanbieders is afgesproken dat de gebieden waar een stallingsverbod geldt, kunnen worden uitgebreid.    

Het is mogelijk dat in de toekomst meer aanbieders van deelmobiliteit van fiets en scooters belangstelling tonen voor Rijswijk. Deelauto’s van Greenwheels en de OV fiets van de NS zijn al vijftien jaar een bekend gezicht in onze gemeente.

Redactie: Peter Petit