'Rijswijk is te druk'

25 February 2024, 07:49 uur
Lokaal
mainImage
De koffiekar van Wij. Rijswijk op het Hendrik Ravesteijnplein

Tijdens de eerste koffiekar van 2024 werden interessante gesprekken gevoerd tussen het winkelend publiek, de raadsleden, wijkvertegenwoordigers en leden van Wij. Conclusie: Rijswijk is te druk.

Zaterdag 24 februari stond de koffiekar van Wij. Rijswijk op het Hendrik Ravesteijnplein ter hoogte van de Hoogvliet. Buurtbewoners maken zich grote zorgen over de steeds drukker wordende stad. “Het is lastig om een kinderdagverblijf te vinden voor ons zoontje” geeft een moeder aan. “Ook alle scholen hebben wachtlijsten voor kinderen. Het zou leuk zijn als mijn zoon naar een Rijswijkse school toe kan.” Niet alleen scholen in Oud Rijswijk kennen wachtlijsten, in heel Rijswijk zijn de scholen overvol. “Het zijn niet alleen scholen en kinderdagverblijven die onder druk staan maar ook onze huisartsenpraktijken, parken en supermarkten” zegt Danny van Dam, fractievoorzitter van Wij. Rijswijk. “Op het moment dat de stad groeit moeten de voorzieningen meegroeien. Doe je dat niet dan krijg je een onleefbare stad. Wat Wij. Rijswijk betreft moet er eerst worden geïnvesteerd in gezondheidszorg, ontmoetingsruimtes, scholen, wegen en veiligheid voordat er verder gebouwd wordt.”

Een onderwerp dat ook door veel inwoners genoemd werd is de uitbreiding van het betaald parkeren. Volgende week wordt er in de gemeenteraad besloten of er overdag betaald parkeren wordt ingevoerd in Oud-Rijswijk. Nu is het vanaf 18.00 uur betaald parkeren maar daar komt mogelijk dus verandering in. De reden daarvan is dat het parkeersysteem in de Haagse buurten verandert. Om te voorkomen dat Haagse inwoners de auto gratis in Rijswijk parkeren voert Rijswijk eenzelfde verandering door als Den Haag. 

“Bewoners vinden het vervelend voor hun bezoek, maar snappen de keuze van de gemeente,” zegt Tinus Kaffa, raadslid van Wij. Rijswijk. “In het verleden heeft Rijswijk verzaakt om tegelijk met Den Haag aanpassingen door te voeren waardoor aan de grenzen van Rijswijk geen parkeerplaats meer te vinden was, dat willen we voorkomen.” Uiteraard moeten we wel heel goed bekijken wat het effect voor de winkeliers en marktkooplui gaat zijn. 

"Wil je ook op de koffie bij onze wijkvertegenwoordigers en raadsleden? De koffiekar staat 30 maart bij zwembad de Schilp in de Strijp vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur, kom gezellig langs", aldus Wij. Rijswijk.