In relatie tot zijn grootte levert Rijswijk een ongekend groot aantal plekken voor Oekraïne opvang. Op 24 februari van dit jaar brak de oorlog in Oekraïne uit welke een zeer grote vluchtelingenstroom naar Nederland op gang heeft gebracht. De veiligheidsregio’s zijn door het kabinet verantwoordelijk gesteld voor het organiseren van opvangcapaciteit. Dit meldt wethouder Armand van de Laar in een brief aan de gemeenteraad waar op 10 mei het voortbestaan van het AZC wordt besproken.
Voor de verschillende fasen heeft de staatssecretaris einddata bepaald. Voor 23 mei moeten 50.000 opvangplekken worden gerealiseerd
en op 23 juni moeten 75.000 plekken beschikbaar zijn.
Iedere veiligheidsregio moet hetzelfde aantal opvangplekken realiseren. Een verdeelmodel over de gemeenten binnen onze veiligheidsregio op basis van inwonersaantallen gaf het beeld dat Rijswijk 98 plekken in de eerste fase zou moeten realiseren. Met 356 gerealiseerde plekken levert Rijswijk ver boven dat oorspronkelijk streven. Omdat andere gemeenten de capaciteit niet hebben om dit type opvang te organiseren (bijvoorbeeld door het gebrek aan hotels), is dit verdeelmodel per gemeente losgelaten en wordt de taakstelling als een gezamenlijke regionale opgave gezien.
Inmiddels pleit het Veiligheidsberaad, het landelijk overleg van voorzitters van de veiligheidsregio’s, ervoor om landelijk een verdeelmodel naar absorptievermogen te hanteren in plaats van een vast aantal per regio. Hierbij zou aan de hand van een aantal criteria worden bepaald welke opvangcapaciteit een regio aan kan.
De staatssecretaris acht op dit moment verdergaande toepassing van het staatsnoodrecht niet aan de orde. Op het moment dat de beschikbaarheid van plekken een knelpunt wordt en tegelijkertijd nog steeds grote aantallen ontheemden uit Oekraïne Nederland binnenkomen, kan een heroverweging aan de orde zijn. Al met al is het dus zeer onwaarschijnlijk dat de gemeente Rijswijk vanwege Oekraïne een ‘aanwijzing’ krijgt.