Onderzoek naar de afsluitingen van Sijtwendetunnel

24 May 2024, 14:49 uur
Lokaal
mainImage
Twitter Lieke Muller
Door de afsluitingen werden de omliggende wijken als sluiproute gebruikt.

In opdracht van Rijkswaterstaat en in samenwerking met de gemeente Leidschendam-Voorburg onderzoekt Populytics hoe omwonenden, ondernemers en gebruikers van de Sijtwendetunnel de werkzaamheden hebben ervaren. Veel automobilisten uit Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en uit de richting van Zoetermeer hadden last van de afsluiting. 

In het onderzoek ook een blik vooruit: rond 2030 staat een grote renovatie van de tunnel gepland. De voorbereidingen daarvoor zijn gestart. Wat vinden weggebruikers, omwonenden en ondernemers belangrijk om rekening mee te houden bij deze renovatie? Mee doen kan anoniem en duurt 10-15 minuten via www.sijtwendetunnel.nl

Ledverlichting
In de 3 tunnels die samen de Sijtwendetunnel vormen is door aannemer Croonwolter&dros de verouderde verlichting vervangen door nieuwe ledverlichting. De losse armaturen (puntverlichting) zijn verwijderd en vervangen door lijnverlichting. Een lange lijn aan ledverlichting hangt nu in het midden van de tunnel.

Om de verlichting te kunnen vervangen moesten onder andere luidsprekers, ANWB-bebording en matrixborden worden verplaatst. Voor de nieuwe verlichting zijn 1050 nieuwe armaturen geplaatst, is 4 kilometer kabelgoot gebruikt en zijn meer dan 2000 beugels gemonteerd om het geheel om te hangen. In deze kabelgoten ligt meer dan 50 kilometer kabel. De nieuwe verlichting verbruikt 30% minder energie, heeft een langere levensduur en heeft ook minder onderhoud nodig.