mainImage

‘Het Neurenberger Mysterie’ is vierde boek André Buurman

16 november 2022, 10:09 uur
Lokaal

Na twee biografieën en de psychologische thriller ‘Terug naar Arras’ verschijnt op 21 november 2022 het vierde boek van de schrijver André Buurman, met de titel ‘Het Neurenberger Mysterie’. Davey Jones Publishing in Prinsenbeek is de uitgever.

Het is een publiek geheim dat vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog en in de jaren daarna tienduizenden nazi’s naar merendeels Zuid-Amerika konden ontsnappen. Hoewel nooit bewezen, bestaat nog altijd het vermoeden dat diverse instanties destijds een cruciale rol hebben gespeeld bij het verdwijnen van deze nazi’s naar onder andere Argentinië en Bolivia.

Wie was erbij gebaat dat duizenden oorlogsmisdadigers hun straf konden ontlopen? En meer nog…wie gaf daar toentertijd opdracht toe en hoe kon het dat honderden nazi’s na verloop van tijd onder een valse naam van veelal een vermiste dan wel gesneuvelde oostfrontsoldaat naar de heimat konden terugkeren?

De waarheid van dit krankzinnige mysterie lijkt tachtig jaar na dato eindelijk boven water te komen. Een waarheid, die al in 1493 door de franciscaanse monnik Calixtus is opgetekend in brieven en perkamenten die in het zevende tijdperk van de wereldberoemde Neurenberger Kroniek van dat jaar werden aangetroffen.

In die brieven en perkamenten – beter bekend als het Neurenberger-dossier –voorspelt de franciscaan de opkomst en ondergang van duizend jaar wereldrijken van 1500 tot 2500, waaronder die van Hitler-Duitsland. Niet alleen de namen van de bedenkers van de Holocaust worden tot in detail beschreven, maar ook zij die in 1945 en de jaren daarna opdracht gaven tienduizenden oorlogsmisdadigers een vrije aftocht naar Zuid-Amerika te gunnen.

Het Neurenberger-dossier zou voor het laatst op 11 april 1945 tijdens de bevrijding van concentratiekamp Buchenwald door het derde Amerikaanse leger zijn gesignaleerd, maar is sindsdien spoorloos. Vanwege de uiterst, met name politiekgevoelige inhoud ervan wordt door diverse instanties en individuen al decennia tevergeefs jacht gemaakt op het dossier. De reden: Als de documenten en perkamenten onverhoopt in ‘verkeerde handen’ vallen, zou dat wereldwijd tot grote onlusten kunnen leiden. Ook daar waarschuwt Calixtus ruim vijfhonderd jaar geleden al voor.

David Klein, een onderzoeksjournalist uit Den Haag, blijkt als laatst levende wedergeboorte van de tienduizenden slachtoffers van kamp Buchenwald nog in staat de zo gevreesde documenten uit 1493 op te sporen. Met het voornemen de 96-jarige en nimmer bestrafte voormalige kampbeul Dimitri Zubanski – in 1945 naar Argentinië ontkomen – alsnog voor het gerecht te slepen, reist David Klein af naar het Duitse plaatsje Berlstedt, vlak onder de rook van kamp Buchenwald. Eenmaal op de plaats van bestemming wordt het David Klein snel duidelijk dat hij erin is geluisd en zijn reisdoel slechts het vinden van de beruchte Neurenberger brieven en perkamenten is.

In deze roman zijn feiten en fictie vrijelijk vermengd.

André Buurman woont sinds 2011 in Rijswijk en is frequent bezoeker van de Voorburgse voetbalvereniging Forum Sport.