mainImage

GroenLinks claimt 'succes' langer open blijven AZC

13 oktober 2021, 06:34 uur
Lokaal

Het asielzoekerscentrum in Rijswijk houdt haar deuren een half jaar langer open. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. GroenLinks ziet het als een humanitaire plicht om vluchtelingen op te vangen en is blij dat Rijswijk op deze manier voorkomt dat de 500 bewoners het komende halfjaar in tenten moeten slapen.

Het asielzoekerscentrum zou op 1 december de deuren moeten sluiten. Maar de nood is hoog. Alle opvanglocaties in Nederland zitten vol. Als gevolg daarvan slapen vluchtelingen in Ter Apel op veldbedden en stoelen. Maandag gaf het Rode Kruis aan dat er snel oplossingen moesten komen. Anders moeten de komende dagen, net als tijdens de Syrische vluchtelingencrisis in 2015,  tentenkampen worden opgezet. GroenLinks Rijswijk is daarom blij met het besluit van de gemeenteraad. Daarmee is voorkomen dat 500 Rijswijkse bewoners van het asielzoekerscentrum per 1 december in bussen zouden worden gezet zonder bestemming.

Wat GroenLinks betreft blijft het asielzoekerscentrum ook na 31 mei 2022 open. Het Rijswijkse asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg draait namelijk goed. Veel bewoners van het asielzoekerscentrum zetten zich in voor de Rijswijkse samenleving. Voor corona liepen we qua vrijwilligerswerk vanuit het asielzoekerscentrum zelfs voorop in Nederland.

En ook vanuit de Rijswijkse samenleving is er enorm veel betrokkenheid bij het asielzoekerscentrum. Er zijn tientallen inwoners en organisaties die zich wekelijks inzetten voor de bewoners. Al jaren repareren ze fietsen en geven ze vluchtelingen uitleg hoe je dat zelf kan doen. Taalmaatjes komen langs om bewoners Nederlands te leren. De kinderen leren al spelenderwijs door Don Bosco en ontvangen van hen speelgoedpakketten. En De Samenlopers helpen namens alle Rijswijkse kerken onze naasten en dragen zorg voor vreemdelingen.

Zo lang er een noodzaak is, moet Rijswijk een veilige haven zijn voor mensen in nood. Daarvoor zal GroenLinks zich blijven inzetten.

 


Foto: GroenLinks Rijswijk