De vlag is vorige week al gehesen. Op een andere plek dan normaal, want men is druk bezig om het Bogaardplein een frisse beurt te geven. Op de vlag staat duidelijk ‘Stop geweld tegen vrouwen’ aangegeven. Waarnemend burgemeester Bas Verkerk en wethouder Larissa Bentvelzen zorgen ervoor dat de vlag met boodschap een prominente plek krijgt op het Bogaardplein. De oranje hand op de vlag geeft direct aan dat het gaat om het internationale Orange the World, een internationale actie tegen geweld tegen vrouwen. Nadat eerder de gemeente Rijswijk al aandacht had gegeven aan de ‘week tegen kindermishandeling’ werd nu de blik gericht op ‘Orange the World’.
“We moeten proberen om de handelingsverlegenheid bij mensen weg te nemen”, zegt wethouder Larissa Bentvelzen. “Misschien is het signaleren van mishandeling nog niet zo moeilijk. Wél lastig is het voor veel mensen om het gesprek aan te gaan met slachtoffers. Met deze actie willen we een taboe doorbreken. We proberen om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. Niet alleen bij volwassenen, maar ook op scholen moet dit bespreekbaar worden. Kinderen zien ook vaak wat er thuis gebeurt. Welzijn Rijswijk maakt het al bespreekbaar en is daarom onderwerp bij hun themadagen gaan we erover praten bij een van de themadagen.”
“Een andere vorm van vrouwenmishandeling is vrouwenbesnijdenis”, vervolgt Bentvelzen. “Het meeste geweld is tegen vrouwen. Zeker tijdens deze coronatijd wanneer er meer thuis wordt gewerkt. Maar ook is er geweld tegen mannen. Daar sluiten we ook onze ogen niet voor. Elke vorm van geweld moet worden uitgebannen. We moeten onze ogen en oren openhouden om dit soort geweld te signaleren en daar vervolgens wat mee te doen.”
Ook in Haaglanden is er het zorg- en veiligheidshuis. In het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden werken ketenpartners uit de straf-, zorg- en de bestuurlijke keten samen in één kantoor aan de veiligheid van alle gemeenten in Haaglanden. Daar zorgen ze voor een integrale aanpak. Huiselijk geweld heeft vaak onderliggende problemen (bijvoorbeeld schulden, verslaving). We moeten er nu voor zorgen dat deze problematiek bespreekbaar wordt. Wij hijsen niet alleen de vlag. Als gemeente gaan we verder. Gaan het gesprek aan met de Rijswijkers en instanties. We willen echt de handelingsverlegenheid wegnemen door in gesprek te gaan, er ligt geen taboe op als je thuis mishandelt wordt. We hebben binnen Rijswijk voldoende mogelijkheden om hulp te krjigen en we willen dat iedereen dat ook weet. Vervolgens pakken we integraal het probleem aanpakken met wijkteams, sociale wijkteams en wijkagenten. Maar we geven ook voorlichting op scholen waar het gesprek in de klas begint. En natuurlijk bij sportclubs. Dat is toch ook vaak een uitlaatklep voor ouderen en jeugd.”
Gemeente Rijswijk vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen
7 December 2020, 18:17 uur
Lokaal
