Gaan andere gemeenten Rijswijk helpen met statushouders?

10 May 2022, 10:12 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Door het College is in kaart gebracht hoe de dagelijkse begeleiding van statushouders eruit ziet. Vluchtelingenwelzijn en Welzijn Rijswijk spelen hier een belangrijke rol in. Deze afspraken moeten opnieuw worden gemaakt.

• Het merendeel van de huidige statushouders is niet gekoppeld aan Rijswijk, maar aan een andere gemeente. Als Rijswijk in de nieuwe opzet ook statushouders blijft huisvesten die gekoppeld zijn aan een andere gemeente, dan moeten afspraken worden gemaakt met deze gemeenten over de manier waarop statushouders permanente huisvesting krijgen toegewezen en welke financiële vergoeding staat tegenover het onderdak geven van statushouders die de gemeenten zelf (nog) niet kunnen huisvesten. 

Rijswijk kan een bod doen bij de andere gemeenten. De onderbouwing van dit ‘bod’ is er nog niet. Het is tevens onbekend of gemeenten hier gebruik van willen maken of dat ze de verantwoordelijkheid voor het huisvesten van hun statushouders op het COA af blijven schuiven.

• De instroomstop per 1 december 2021 is geschonden door asielzoekers per 21 april uit Ter Apel te huisvesten in Rijswijk vanwege humanitaire redenen. Er mag vanuit worden gegaan dat er geen nieuwe statushouders op het AZC worden gehuisvest. Omdat dit gezien de actie van COA geen zekerheid meer is, moeten hier afspraken over worden gemaakt: ook het aantal statushouders mag niet groeien (zodat niet per 31 mei de hele capaciteit benut wordt door statushouders.