Deze regelgeving geldt voor gemeenten bij verantwoording uitgaven

2 May 2022, 15:42 uur
Lokaal
mainImage

Elke gemeente in Nederland dient net als iedere provincie verantwoording af te leggen over uitgaven. Er zijn verschillende wetten en regels van toepassing op de manier hoe de verantwoording vorm krijgt. Een decentrale overheid heeft zelf de verantwoordelijkheid voor financieel beheer, maar is daarbij wel aan wetgeving gebonden. Het is dan ook belang dat ambtenaren daar kennis van hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om het maken van een financieel rapport of begroting. Financieel medewerkers die binnen de overheid werkzaam zijn kunnen hun kennis op meerdere vlakken uitbreiden, zoals op het gebied van BBV (Besluit begroting en verantwoording).

Besluit begroting en verantwoording
Het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten voorziet in regels aangaande de wijze waarop decentrale overheidsorganen verantwoording dienen af te leggen. Het is bijvoorbeeld onder meer verplicht dat er sprake is van een controle van de jaarrekening door een accountant. BBV voorziet daarbij niet alleen in regels voor het opstellen van een begroting, maar ook voor het jaarverslag en voor een meerjarenraming.

Beheer van geld en kapitaal
Er zijn verschillende vormen van regelgeving om als gemeente verantwoording af te leggen over het financiële beheer, maar er zijn ook ondersteunende middelen. Handreiking Treasury 2015 is bijvoorbeeld opgesteld om voor decentrale overheden als hulpmiddel te dienen. Het gaat hier echter dus om een advies en de handreiking voorziet niet in een specifieke verplichting.

Europese regels
Er zijn afspraken gemaakt in Europees verband om de uitgaven van de overheid op lange termijn ook houdbaar te laten blijven. De Europese regels zijn daarop vertaald naar wetgeving in Nederland. Zo is er sprake van de Wet houdbare overheidsfinanciën en de wet FIDO die betrekking heeft op schatkistbankieren. Ook medeoverheden als gemeenten en provincies dienen daarmee rekening te houden bij de uitvoering van specifiek beleid.

Toezicht op financiën van gemeenten
Er is verder sprake van toezicht op financiën van gemeenten door provincies. Dat geldt eveneens voor gemeenschappelijke regelingen indien gemeenten daar onderdeel van zijn. Mocht de provincie eveneens deelnemen aan een gemeenschappelijke regeling dan volgt daarop weer toezicht door het ministerie van BZK ( Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Veranderingen Financiële verhoudingswet
Er is momenteel sprake van een wetsvoorstel dat betrekking heeft op een wijziging van de Financiële verhoudingswet. De grondslag hiervoor ligt in het gegeven dat de overheid van mening is dat de financiële verhouding afgestemd blijft op de wijze waarop decentrale overheden maatschappelijke taken uitvoeren. Dat betekent onder meer dat er zich op basis van het wetsvoorstel een wijziging gaat voordoen in het uitkeringsstelsel. Zo staat er eveneens een verandering op stapel van het wettelijke kader. Dit in verband met het toekennen en verdelen van de algemene uitkering. Bovendien voorziet het wetsvoorstel in een rechtmatigheidsverantwoording waar het college van burgemeesters en wethouders dan verantwoordelijk voor is.

Kennis up to date houden
Het is voor ambtenaren en werknemers die voor een decentrale overheid werken in een financiële functie altijd belangrijk om kennis up to date te houden. Of om zich te ontwikkelen en kennis uit te breiden. Bestuursacademie biedt wat dat betreft allerlei passende opleidingen die betrekking hebben op openbaar bestuur.