Rijswijks Dagblad | Caljouw uitgeschakeld in Thailand
mainImage

Caljouw uitgeschakeld in Thailand

13 januari 2021, 11:02 uur
Lokaal

Badmintonner Mark Caljouw, geboren langs de Vliet op de grens van Rijswijk en Delft, heeft geen potten kunnen breken op de Yonex Thailand Open. Eerder deze woensdag verloor de rechtshandige Caljouw, 36e op de wereldranglijst en 41e op de World Tour ranking, in de eerste ronde van leeftijdgenoot NG KA Long Angus (26).

Deze laatste was met twee keer 21-15 in de eerste ronde te sterk voor Caljouw. Een logische nederlaag, Caljouw had pech deze speler die 8e staat op de wereldranglijst en 9e op de World Tour ranking, reeds in de eerste ronde te ontmoeten. Drie keer eerder ontmoette de oud speler van BC Randstad zijn 1.81 meter lange tegenspeler, met drie keer verlies als resultaat.

Militaire operatie

En zo komt er een vroegtijdig einde aan de deelname van Caljouw aan dit prestigieuze toernooi, het eerste grote toernooi sinds de uitbraak van het Covid-19 virus. Dat de pandemie ook in Thailand nog lang niet onder de duim is, is te goed te merken aan alle maatregelen die er tijdens het evenement van kracht zijn en die nog het meest doen denken aan een militaire operatie. Zo onderging profpluimballer Caljouw, net als de overige deelnemers, onmiddellijk na aankomst vorige week zondag, een eerste coronatest om vervolgens tot vorige week woensdag tien dagen in quarantaine opgesloten te worden in zijn hotelkamer. Toen mocht hij eindelijk zijn kamer verlaten om te trainen, een ritme die hij een volle week vol heeft moeten houden. Net als zijn concurrenten die meedingen naar een hoge notering op dit met USA dollar 100.000 gedoteerde toernooi, mocht Caljouw elke dag twee keer even zijn kamer verlaten om een uurtje te trainen. Vervolgens was het weer tijd om terug te gaan naar het hotel. De sporthal is drie honderd meter verwijderd van het hotel, maar Caljouw werd geacht, nadat hij per telefoon werd opgeroepen, de bus te pakken. Bij het betreden van de sporthal werd nogmaals de lichaamstemperatuur gemeten, en dat zette zich voort bij terugkomst in het hotel. Toen een grote schoonmaakploeg bezig was de hal grondig te desinfecteren, boog Caljouw zich in zijn kamer al over zijn bakje Aziatisch eten met heel veel rijst en droge kip, soms al koud omdat het eten al werd gebracht terwijl hij nog volop aan het trainen was. De kamer verlaten anders dan om te trainen en te spelen was uit den boze, er hangen in het hotel spiedende camera’s die door de bewaking van het hotel van minuut tot minuut in de gaten worden gehouden.

Hier eindigt voor Caljouw een internationaal toptoernooi, een ervaring die hij later terugkijkend, wellicht nog wel als ‘interessant om mee te hebben gemaakt’ zal ervaren.

Caljouw krijgt overigens kans op revanche, hij blijft nog even in Bangkok, waar volgende week alweer het volgende evenement, ditmaal de Toyota Open, op het programma staat. Net als de Yonex Open een 1.000.000 US dollar toernooi en ook onderdeel het World Tour Super circuit van de Badminton World Federation. Kwalificatiepunten voor de komende Olympische Spelen zijn er in Bangkok voor Caljouw niet te halen, de rankingpunten tellen slechts mee voor dit World Tour circuit.

Redactie: Peter Petit