De vereniging Natuurlijk Delfland helpt de gemeente Rijswijk (en ook andere gemeenten in de regio) in de strijd tegen de Reuzenberenklauw. Vrijwilligers gaan meerdere malen per jaar op pad om de beruchte exoot uit te steken. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en kunnen zich aanmelden bij de BerenklauwBrigade.
De Reuzenberenklauw kan voor veel overlast zorgen. Deze plant komt vooral voor langs watergangen, wegen en spoorwegen en kan wel 3-5 meter hoog worden. De Reuzenberenklauw verdringt inheemse plantensoorten uit de openbare ruimte, waardoor hij kan woekeren en er hele velden met alleen maar Reuzenberenklauw ontstaan. Daarnaast bevat deze plant stoffen die bij mensen ernstige brandwonden kunnen veroorzaken.
Ook in Rijswijk groeit en bloeit deze exoot welig. De gemeente bestrijdt de Reuzenberenklauw daarom actief, op meerdere manieren. De Reuzenberenklauw is nu aan het groeien en de gemeente is tot en met het einde van de zomer nog bezig met het bestrijden ervan. Hij groeit verspreid door heel Rijswijk, maar de zogenaamde hotspots zijn de Hoekpolder, Beatrixlaan, Elsenburgerlaan en Overvoorde.
Daar waar de Reuzenberenklauw voorkomt wordt extra gemaaid, om te voorkomen dat de plant in bloei komt en zich verder kan verspreiden. Ook wordt daarmee de overlast door bijvoorbeeld overhangende bladeren over wandel- en fietspaden zo veel mogelijk voorkomen.Daarnaast leidt een schaapsherder een kudde van zo’n 250 schapen vier keer per jaar langs de (voor de maaimachine) moeilijk bereikbare locaties binnen de gemeente Rijswijk.Schapen eten de Reuzenberenklauw namelijk graag.
De vereniging Natuurlijk Delfland helpt de gemeente Rijswijk (en ook andere gemeenten in de regio) in de strijd tegen de Reuzenberenklauw. Vrijwilligers gaan meerdere malen per jaar op pad om de beruchte exoot uit te steken. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en kunnen zich aanmelden bij de BerenklauwBrigade via [email protected](link stuurt een e-mail) , waarna informatie en instructies worden toegestuurd