Aan de slag in Rijswijk voor een toekomstbestendig Pasgeld

29 April 2024, 08:30 uur
Lokaal
mainImage

Hoewel het bestemmingsplan  ‘Pasgeld West’ in september 2023 is vastgesteld, wordt er in 2024 nog niet begonnen met de bouw in Pasgeld West. Dit is de uitkomst van de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening, door stichting Pasgeld Natuurlijk en vereniging Natuurlijk Delfland, ingediend bij de Raad van State. Verder moet het bestemmingsplan ‘Pasgeld Oost’ nog definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld. Genoeg tijd dus om de puntjes op de ‘i’ te zetten met betrekking tot de verdere uitwerking en uitvoering van beide plannen.

Er is dus nog tijd om het voortbestaan van één van de laatste origineel groene gebieden in Rijswijk, tussen de Vliet en de Lange Kleiweg, met zijn unieke moerasnatuur, het eeuwenoude slagenlandschap en zeldzame bedreigde diersoorten, te waarborgen. Om te inventariseren wat er op dit moment nog kan en moet, organiseerden Pasgeld Natuurlijk en Natuurlijk Delfland op 6 april jl. een kennisbijeenkomst in de Drassige Driehoek voor raadsleden, burgemeester en wethouders. De bijeenkomst is bezocht door raadsleden van D66, PvdA en GroenLinks en door buurtbewoners. Met elkaar zijn oplossingen geformuleerd voor het oplossen van knelpunten en voor het behouden van een leefbaar Pasgeld met een robuuste groenblauwe hoofdstructuur.

Ernst Hoyer, voorzitter van Pasgeld Natuurlijk, trapte de bijeenkomst af met een presentatie over de gesignaleerde knelpunten. Daarna konden de deelnemers aan drie verschillende tafels telkens twintig minuten met elkaar in gesprek over oplossingen voor de knelpunten. Er was een tafel over biodiversiteit, een tafel over waterhuishouding en klimaatadaptatie en een tafel over verkeer, veiligheid en sociale cohesie. Vervolgens was het tijd voor de lunch. De kennisbijeenkomst werd afgesloten met een wandeling door het gebied. De deelnemers konden visualiseren waar een kwalitatief hoogwaardige bos- en parkloper zouden kunnen worden uitgewerkt. Ook zagen de deelnemers de markering van de gasleiding in oost, zodat de conclusie was dat de geplande huizen in oost in ieder geval niet ter hoogte van de gasleiding konden worden gebouwd, maar dat deze strook grond zou moeten worden ingezet voor de parkloper. Tot slot leken nog al wat aanwezigen te schrikken van de smalle strook groen langs volkstuinencomplex ‘De Schoffel’, waarop straks flats moeten verrijzen. Ruimtelijk leidt dit in ieder geval tot een veel minder mooi aanzicht langs de Lange Kleiweg, omdat de flats heel dicht op de Lange Kleiweg komen te staan. Daarnaast betekent dit dat er bij de Omgevingsdienst Haaglanden een aanvraag ligt om de roestplaats van het aldaar al jaren broedende paartje beschermde  ransuilen te verwijderen.