Vooruitzicht na hartinfarct beter te voorspellen door meetmethode

15 May 2024, 08:53 uur
Landelijk
mainImage
Hartkliniek.com

Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld, waardoor ze veel beter de vooruitzichten kunnen voorspellen voor patiënten die zijn behandeld voor een hartinfarct. Met de techniek kan worden gekeken hoe de kleine bloedvaten functioneren. Volgens onderzoeker Rob Eerdekens is de meting die hij en zijn collega's ontwikkelden "een essentiële stap om gevaarlijke complicaties voor te blijven".

Een deel van de patiënten die worden getroffen door een acuut hartinfarct, krijgt op termijn andere complicaties, zoals hartfalen. Die kunnen fataal zijn en daarom is het belangrijk voor patiënten om snel te weten in hoeverre ze daar risico op lopen. Als duidelijk is hoe het met de kleine bloedvaten gaat, dan is de volgende stap specifieke behandelingen daarvoor te ontwikkelen. Die zijn er nog niet. Het behandelen van een hartinfarct zelf gebeurt door het dotteren van de kransslagader, een groot bloedvat.

"Voorspellen welke patiënten dit soort gevaarlijke complicaties op termijn ontwikkelen, is erg moeilijk", legt het ziekenhuis uit. De Eindhovense meetmethode, die in 2020 werd bedacht door cardioloog Nico Pijls van hetzelfde ziekenhuis, brengt daar verandering in. Volgens de onderzoekers is het een relatief eenvoudig uit te voeren meting.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke Journal of the American College of Cardiology (JACC).


Door: ANP