Rijswijks Dagblad | Theo Hiddema voor Forum naar de 1e Kamer
mainImage

Theo Hiddema voor Forum naar de 1e Kamer

8 april 2021, 00:46 uur
Landelijk

Theo Hiddema keert voor Forum voor Democratie terug aan het Binnenhof. Hij gaat de Eerste Kamer in voor de partij van Thierry Baudet. FVD heeft recht op een derde zetel in de senaat nu oud-FVD’er Nicky Pouw-Verweij voor JA21 in de Tweede Kamer is verkozen. Die wil Hiddema innemen, zegt hij tegen NRC.

De afgelopen maanden leek Hiddema zich nog te hebben teruggetrokken uit de actieve politiek. Eind november stapte hij met onmiddellijke ingang uit de Tweede Kamerfractie, na de interne partijruzie over antisemitische appjes bij de jongerentak JFVD. In januari trok hij zich terug als lijstduwer voor de Tweede Kamerverkiezingen uit onvrede met het hardnekkig ontkennen van de coronapandemie.

Nu keert hij toch terug als volksvertegenwoordiger voor FVD omdat "ze een wonderschoon programma hebben", zegt hij in een toelichting. "Daar heb ik nooit afstand van genomen."

De reden voor zijn vertrek, zegt hij, waren de racistische en antisemitische uitlatingen die rondgingen in appgroepen van FVD’ers en JFVD’ers. "In dat gewoel was ik beland en ik had er geen zin meer in, want je wordt toch met die smurrie geassocieerd. Ik heb me voldoende georiënteerd en ik weet nu: er zitten geen wappies meer achter de gordijnen."


Door: ANP | Foto: ANP