mainImage

Meer tanden getrokken: tandarts ziet al gevolgen van geldgebrek

25 november 2022, 09:14 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Tandartsen worden overspoeld met vragen en behandelverzoeken. Reden is dat volgend jaar de tarieven voor de zorgverzekering worden verhoogd en de collectiviteitskorting vervalt. Om de kosten te drukken sluiten veel mensen daarom geen aanvullende tandartsverzekering meer af, schrijft De Gelderlander.

Daarnaast besparen patiënten fors op de behandelingen zelf. "We krijgen de afgelopen jaren al steeds vaker de vraag of een tand getrokken kan worden, als er bijvoorbeeld een behandeling nodig is die 400 of 500 euro kost", zegt de Nijmeegse tandarts Jeanne Baggen, tevens onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Een tand trekken kost maar vier tientjes. "Vijftig jaar geleden trokken we maar zelden een tand, dat is nu echt anders."

Mensen kiezen er minder vaak voor een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Dat komt omdat ze willen besparen op de premie. Die gaat gemiddeld met 10 euro omhoog en ook vervalt de collectiviteitskorting. Nu krijgen veel mensen via bijvoorbeeld hun werkgever 5 procent korting op de premie, maar dat is vanaf 1 januari bij wet verboden. Ook de tarieven voor de aanvullende verzekeringen, zoals die voor tandarts, stijgen.


Door: ANP