Huisartsen stemmen alsnog in met zorgakkoord

24 January 2023, 23:36 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Huisartsen hebben alsnog besloten het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondertekenen. Tot nu toe talmden de artsen daar nog mee, omdat ze niet zo geloofden dat ze de zo gewenste extra tijd voor hun patiënten zouden krijgen en evenmin geloof hadden in de financiering daarvan. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen het akkoord al.

De ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stemde dinsdagavond in met de ondertekening. Een woordvoerder laat weten dat concrete invulling van twee van de tien punten die de huisartsen geregeld wilden zien, ze over de streep heeft getrokken.

Het gaat dan om de verhoging en differentiatie van tarieven voor de avond-, nacht- en weekendzorg. Dat moet er voor zorgen dat het voor meer huisartsen aantrekkelijker wordt om deze diensten te doen. Net als de gewenste extra tijd voor patiënten.

"Met deze overtuigende ja kunnen we nu als huisartsen samen verder. Met alle leden, ook de bezorgde en kritische. We beseffen dat dit pas de eerste, goede stap is", aldus LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk. "Samen met alle IZA-partijen kunnen we nu verder werken aan vertrouwen en aan de noodzakelijke oplossingen voor de huisartsenzorg."

Ook minister Ernst Kuipers is blij met deze stap van de huisartsen. "Door met alle partijen samen te werken, kunnen we komen tot oplossingen die nodig zijn om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden.’’ De zorgverzekeraars laten eveneens weten verheugd te zijn.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) staan allemaal voornemens om de zorg voor de toekomst volgens de overheid "goed, toegankelijk en betaalbaar" te houden. Woensdag wordt het akkoord ondertekend, aldus het ministerie van VWS.

 


Door: ANP