mainImage

CU-leider Segers wil migratiestroom in zijn totaliteit inperken

Gert-Jan Segers.
25 november 2022, 09:18 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

De VVD krijgt steun van coalitiepartner ChristenUnie om de asielinstroom verder te beperken. Het moet alleen wel breder worden getrokken, want ook de arbeidsmigratie binnen Europa moet worden aangepakt, zegt partijleider Gert-Jan Segers in een interview met het AD.

Segers benadrukt in de krant dat van alle migranten die jaarlijks naar Nederland komen, "de bulk" uit arbeidsmigranten bestaat. Hij vindt de werk- en woonomstandigheden van die groep in Nederland echter "niet humaan" en ziet graag een rem op de instroom. Daar moeten volgens hem afspraken over gemaakt worden binnen Europa.

Hetzelfde geldt voor de instroom van asielzoekers. "Ook daar moet je kunnen bepalen wie er wel en wie niet binnenkomen", zegt de partijleider in de krant. Hij vindt dat er ingezet moet worden op een Europees asiel- en een migratiebeleid. "Onze grenzen moeten inderdaad beschermd worden, maar dan wel de buitengrenzen." Daarvoor moet premier Mark Rutte aan de bak, meent Segers. Die moet in Brussel "zijn gewicht" inzetten.

Wat Segers echter niet wil is dat Nederland in de toekomst een hard quotum hanteert voor het aantal nieuwkomers dat jaarlijks het land in mag. Je moet de hand zogenaamd aan de klink houden, stelt hij in het AD.

Plannen voor een strenger asielbeleid kunnen binnen de regeringscoalitie opnieuw tot gedoe leiden. De VVD-leden hebben zich onlangs op een partijcongres luid en duidelijk uitgesproken over inperking van de asielinstroom. Bij D66 zijn er vooralsnog geen plannen om daarover te praten. Het congres van de ChristenUnie is komende zaterdag.


Door: ANP | Foto: ANP