mainImage

Wijkberaad Leyenburg stopt, 'geen enkel gehoor bij gemeente'

23 september 2022, 10:11 uur
Den Haag & Regio

Het Wijkberaad Leyenburg, dat in januari het 50-jarig bestaan zou vieren, heft zichzelf op. De wijkorganisatie zegt geen gehoor te krijgen bij de gemeente voor de problemen in de wijk en de moeite om het wijkcentrum open te houden.

"Leyenburg is, volgens de criteria die zijn opgesteld door de gemeente, geen krachtwijk, en dat is te merken in de mate van aandacht die de gemeente, welzijnswerk en het stadsdeelkantoor hebben voor de wijk Leyenburg", schrijft het Wijkberaad in een uitgebreide verklaring (zie onder). "Sinds het vertrek van het vaste aanspreekpunt bij het stadsdeelkantoor in 2018 heeft het wijkberaad vijf wisselende contactpersonen gehad. Het is sinds 2022 niet meer duidelijk wie Leyenburg in portefeuille heeft. Wanneer je als wijkorganisatie de belangen van de bewoners behartigt maar onvoldoende tot geen gehoor vindt bij de gemeente dan wordt het onmogelijk je taak als wijkorganisatie te volbrengen."

Ook de aanhoudende problemen om het wijkcentrum draaiend te houden, hebben het Wijkberaad de das omgedaan. Terwijl het in normale tijden al moeilijk was om het financieel rond te krijgen, zorgden de coronapandemie en een grote lekkage voor extra grote problemen. "De verhuur van zalen kwam ruim twee jaar stil te liggen, terwijl alle kosten gewoon doorliepen."

Brandbrief

Een brandbrief aan de stadsdeeldirecteur in juli leverde volgens het Wijkberaad "geen enkele reactie" op. "Alles bij elkaar opgeteld trekt het bestuur met lood in de schoenen de grens, en heeft het bestuur besloten de Stichting Wijkberaad Leyenburg per 30 september 2022 op te heffen."