Veel illegale praktijken ontdekt tijdens handhavingsactie in Transvaal

10 February 2024, 15:18 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Tijdens een grote handhavingsactie in de wijken Transvaal en de Groente- en Fruitmarkt zijn donderdag veel illegale praktijken ontdekt, zoals illegaal gokken, woningonttrekking en het vermoeden van prostitutie. Politie, gemeente Den Haag en andere instanties trokken samen de wijken in om deze misstanden aan te pakken.

In het Wijkpark Transvaal werden voertuigen en bestuurders gecontroleerd. Kort na de start van de actie vond de eerste arrestatie plaats van iemand die gesignaleerd stond. Daarnaast zijn er nog drie aanhoudingen verricht voor rijden onder invloed van alcohol en rijden met een vals rijbewijs. In totaal zijn 73 bekeuringen uitgedeeld voor de technische status van het voertuig, het niet kunnen tonen van een rijbewijs of legitimatiebewijs. Bij een automobilist werd hennep gevonden en bij een ander illegaal vuurwerk. Bij controle van een tas werd een mes aangetroffen. Er werden 42 scooters gecontroleerd. Acht bleken een te hoge snelheid te hebben. Een scooter is in beslag genomen omdat de bestuurder voor de derde keer werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs.

De Rijksbelastingsdient heeft voor ruim drie ton aan openstaande belastingschuld geconstateerd. Van de dertig gecontroleerde voertuigen is voor 69.000 aan belasting geïnd en zijn er vier voertuigen afgevoerd. Door de gemeentelijke belasting zijn ruim 6.000 voertuigen gecontroleerd. Er is zeven keer beslag gelegd op een voertuig voor ruim 23.000 euro en vier keer een wielklem geplaatst voor ruim 14.500 euro. Twee voertuigen zijn weggesleept en tweemaal werd direct voor 2.040 euro aan schulden betaald.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Uitkering

Het scanteam heeft bijna 11.000 auto’s gecontroleerd. Ruim 180 eigenaren krijgen een naheffing thuis, omdat zij geen parkeergeld hadden betaald. Ook werden 101 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Een auto is weggesleept en er is tien keer gewaarschuwd voor parkeren op een invalideparkeerplaats of foutparkeren. Het Handhavingsteam Centrum heeft zes boetes uitgeschreven voor het overtreden van het blowverbod aan de Paul Krugerlaan.

Een team van HTM heeft de tramlijnen 6, 11 en 12 gecontroleerd. Er zijn 172 boetes van 56 euro uitgedeeld en een persoon is aangehouden voor het niet meewerken en niet willen laten zien van een geldig identiteitsbewijs.

Er werden in totaal veertien ondernemingen gecontroleerd en daarvan waren en vier niet in orde. De vergunningen waren niet in orde en in een zaak waren drie spelautomaten aanwezig waar er wettelijk maar twee mogen staan. Bij meerdere ondernemingen werd binnen gerookt of geblowd. Verder waren er problemen met elektriciteit, de brandweer heeft een melding ontvangen van een gevaarlijke installatie en gaat dit verder onderzoeken. Stedin heeft twee keer een nieuwe verzegeling aangebracht en één meterkast was niet toegankelijk. Verder waren er in meerdere ondernemingen personen aan het werk die mogelijk een uitkering ontvangen. Dit wordt verder onderzocht door de sociale dienst van de gemeente.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Illegale gokruimte

Tijdens een horecacontrole werd een onderneming op heterdaad betrapt op illegaal gokken. De gordijnen waren gesloten en bij binnenkomst bleek er een illegale gokruimte met camera’s aanwezig te zijn waar op dat moment ook werd gegokt voor geld. De personen moesten alle kaarten en geld op tafel leggen en zijn één-voor-één verhoord door de politie en de Kansspelautoriteit.

De Haagse Pandbrigade controleerde woningen op veiligheid en bewoning. Een woning bleek door een supermarkt te worden gebruikt als magazijn. Deze woningonttrekking wordt verder onderzocht. Aan de achterkant waren de supermarkteigenaren ook begonnen aan een illegale uitbouw van het magazijn.

In totaal zijn er veertig woningen bezocht. Er is 53 keer geconstateerd dat bewoners niet ingeschreven stonden en achttien keer waren de ingeschreven bewoners niet woonachtig in de woning. Daarnaast is er zeven keer illegale kamerverhuur geconstateerd en vijf keer illegale woningsplitsing. De hoogste huur die voor een woning werd gevraagd was 3.600 per maand, veel hoger dan wettelijk toegestaan. Verder waren er vier gevallen waarbij personen onrechtmatig in Nederland verbleven. In één geval was er een vermoeden van illegale prostitutie in een huis.