Raadsel: Wat zijn die rare oranje doosjes op papiercontainers?

23 November 2022, 11:51 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag is een proef gestart met kartonhulpjes op papiercontainers in de Genemuidenstraat en de Zuigerstraat. Als de test slaagt krijgen meer containers zo'n apparaatje.

Kartonnen dozen zijn vaak groot en passen niet in zijn geheel in de containers. Tot grote ergernis van omwonenden ontstaat daardoor regelmatig een grote berg van dozen en oud papier rondom de containers. 

Het kleinmaken van karton kan soms best lastig zijn. Door een rand van het karton in de kartonhulp te steken, maak je een klein sneetje en scheur je het karton daarna makkelijker doormidden, zodat het wel in de container past en geen verstoppingen veroorzaakt.

Tekst gaat door onder foto's.

Sorteerfabrieken

De gemeente Den Haag zamelde vorig jaar ruim 10 miljoen kilo oud papier en karton in. Dat is 19 kilo per inwoner. Hoe kleiner de kartonnen dozen worden gemaakt, hoe meer in de containers past.

Al het Haagse papier gaat naar sorteerfabrieken in ons land. Die scheiden daar karton van papier met sorteermachines. Daarna gaat het naar een recyclingsfabriek, die soms op dezelfde locatie zit.