mainImage

Inval in Den Haag in verband met Belgisch phishingonderzoek

22 juni 2022, 10:01 uur
Den Haag & Regio

In een Belgisch onderzoek heeft de Nederlandse politie op dinsdag 21 juni acht mannen en een vrouw aangehouden in verschillende delen van Nederland. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie die via phishing miljoenen euro’s heeft buitgemaakt.

De Nederlandse politie deed 24 invallen in Den Haag, Amsterdam, Midden Nederland, West Brabant, Rotterdam en Oost Nederland.  Er werden onder meer een vuurwapen, designer kleding, dure horloges en tienduizenden euro’s aan cash geld in beslag genomen. De aangehouden verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 tot en met 36 jaar uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse en een 25-jarige vrouw uit Deventer. Hun overlevering aan België wordt in gang gezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De bende wordt verdacht van phishing, internetoplichting en witwassen. Volgens de Belgische politie zijn er tientallen Belgische slachtoffers bekend. Zij werden benaderd via e-mail, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens - via een phishinglink-  naar een nagemaakte bankwebsite geleid. Zo kreeg het crimineel netwerk toegang tot hun rekeningen en hebben ze naar schatting meerdere miljoenen euro’s buit kunnen buitmaken.