mainImage

Internationale topconferentie over democratie deels in Den Haag

30 november 2022, 09:00 uur
Den Haag & Regio

De tweede internationale topconferentie over democratie zal volgend jaar deels plaatsvinden in Den Haag. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De bijeenkomst is op 29 en 30 maart 2023. De eerste top voor democratie was vorig jaar en vond vanwege corono volledig digitaal plaats.

Onder meer persvrijheid, klimaatverandering en oorlogen worden besproken op de conferentie in 2023. "We leven in een tijdperk die gekenmerkt wordt door uitdagingen op het gebied van verantwoordelijk en transparant bestuur", staat in een gezamenlijke verklaring over de top door de landen Costa Rica, Nederland, Zuid-Korea, Zambia en de Verenigde Staten.

"Van agressieoorlogen tot klimaatveranderingen, maatschappelijk wantrouwen en technologische transformatie, het kan niet duidelijker zijn dat democratie overal ter wereld kampioenen op alle niveaus nodig heeft. Samen met andere genodigden voor de tweede top kijken we ernaar uit om te laten zien hoe transparant, verantwoordelijk bestuur de beste manier blijft om duurzame welvaart, vrede en rechtvaardigheid te bewerkstelligen."

De tweede top voor democratie zal wereldleiders deels bijeen bijeenbrengen in virtuele vorm, gevolgd door hybride bijeenkomsten in elk van de deelnemende landen met vertegenwoordigers van de overheid, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector. "Samen zullen we de vooruitgang laten zien die door de partners op de top is geboekt en zullen we de vitaliteit van het democratische model en collectieve actie bevestigen om de ongekende uitdagingen van onze tijd aan te gaan."