mainImage

Hart voor Den Haag: Sloop 'rotte beton kolos' Maakhaven in Laak

16 mei 2022, 15:34 uur
Den Haag & Regio

De partij Hart voor Den Haag in de gemeenteraad wil de leefbaarheid in Laak vergroten door een stadspark aan te leggen op de plek waar nu nog de culturele broedplaats Maakhaven staat.

Gemeenteraadslid Constant Martini noemt het ateliercomplex aan de 1ste Lulofsdwarsstraat een "foeilelijk gebouw" en "een belemmering om levendigheid, straatleven en groenbeleving tot ontwikkeling te laten komen".

Maakhaven was begin twintigste eeuw het onderkomen van de Bataafse Petroleum Maatschappij en is nu een plek voor creatieve ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden. Het pand is recent getransformeerd naar een permanent ateliercomplex in eigen beheer. Het gebouw herbergt 45 ateliers, studio’s en werkplaatsen en biedt ook ruimte aan tijdelijke projecten en evenementen.

Tekst gaat door onder foto.

Stadspark

Raadslid Martini - zelf bewoner in het gebied - is niet onder de indruk, maar beschouwt het complex als een "niet functionerend gebouw". Martini wil dat er een stadspark wordt aangelegd. “We moeten de vele nieuwe bewoners in dit gebied ook een groenbeleving geven en dat kan heel prima op de Maakhaven-locatie.”

Hart voor Den Haag wijst er verder op dat het nieuwbouwgebied nog drie andere bijzondere elementen bevat: de RAC hallen, de tempels en de kranen. "De verwachtingen welke van dit gebied waren zijn niet gerealiseerd. Het werd een eenzijdige flatwijk van gestapelde hoogbouw met torens en 11 tot 13 etages hoge gebouwen aan de omringende wegen."

"Er is weinig straatleven en het gebied beantwoordt nauwelijks aan de uitgangspunten die vanaf 2014 zijn gehanteerd", aldus Martini. "Maakhaven ligt er als een rotte beton kolos bij. Het voegt werkelijk niets toe aan het gebied, eerder het tegendeel." Als buurtbewoner die er regelmatig zijn hond uitlaat, noemt het raadslid Maakhaven "een fremdkurper" in de nieuwe woonwijk. "Het gebied is zo versteend dat het erom schreeuwt een extra groenvoorziening te krijgen, opdat de leefbaarheid en straatplezier kans krijgen, voor een paar duizend bewoners, te ontluiken. En daarmee het gebied te redden."


Foto: Maakhaven (Facebook)