mainImage

Haagse VVD uit snoeiharde kritiek op aanpak klimaatprotest

20 oktober 2021, 19:38 uur
Den Haag & Regio

De Haagse VVD is ontevreden over de aanpak van de klimaatdemonstraties van Extinction Rebellion, waarbij demonstranten vorige week diverse wegen hebben geblokkeerd.

Ook droegen verschillende deelnemers gezichtsbedekkende kleding. “Beide feiten zijn expliciet in strijd met het demonstratiebeleid”, merkt VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf op in vragen aan het gemeentebestuur.

Extinction Rebellion zou vooraf hebben aangegeven de wet te gaan overtreden en zouden ook rekening hebben gehouden met arrestaties. “Dat roept de vraag op of hier nog wel sprake was van een demonstratie”, vindt de VVD. Ze vraag zich af of de politie daarom niet eerder in actie had kunnen komen, of dat ze dat niet heeft gedaan door het grote persooneelstekort.

Ook stoort de De Graaf zich aan de uitspraak van wethouder van Sociale Zaken en Werk Arjen Kapteijns dat de politie ‘af en toe het randje heeft opgezocht’ en dat de blokkades onder ‘het recht van vrije meningsuiting en vrije demonstratie’ vallen.

Volgens het VVD-raadslid is deze uitspraak in strijd het afgesproken beleid waarin expliciet is opgenomen dat het blokkeren van wegen niet zou mogen.


Foto: ANP